Gazdaság

Tíz szaloncukorból egy lejárt volt a Nébih ellenőrzésén

Országszerte összesen 2100 ellenőrzést folytatott le a Nébih: december 16-ig a feltárt szabálytalanságok miatt az ellenőrök 62 alkalommal figyelmeztetést, 14 esetben a tevékenység korlátozását, míg 67 ügyben – 4,1 millió forint nagyságrendben – bírság kiszabását alkalmazták szankcióként.

A szezonális mustra első időszakában – december 16-ig – országszerte összesen 2100 ellenőrzésre került sor. Ebből 316 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 1219 ellenőrzés az élelmiszer-forgalmazásban, további 565 pedig vendéglátóhelyen történt.

A tavalyihoz viszonyítva emelkedett a figyelmeztetések esetszáma (2018-ban 62), a bírságok összegének tekintetében pedig kismértékű csökkenés figyelhető meg (2018-ban 67 esetben összesen 4,1 millió forint). Tevékenység korlátozására 14 alkalommal volt szükség a feltárt súlyos szabálytalanságok miatt.

Az előző év első időszakához képest emelkedett a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: 10 499 ellenőrzött tételből 249 (2,4%) esetében hozták meg ezt az intézkedést a szakemberek, amely 19,5 tonna élelmiszert jelent. Az ok legtöbbször a lejárt fogyaszthatósági vagy minőség-megőrzési idő volt, de esetenként jelölési hiba is előfordult.

A piacokon és a karácsonyi vásárokon eladásra kínált szaloncukrok és egyéb édességek 10 százaléka lejárt termék volt, viszont a Budapest belvárosi vásáraiba kitelepült szeszesital-forgalmazók szabálykövetőbbek voltak, hiszen náluk a 336 vizsgálat alá vont tétel alkoholtartalma megegyezett a termék jelzésén feltüntetett értékkel, és a nyomon követési előírásoknak is megfeleltek. A vidéki ünnepi vásárokon feltárt hiányosságok miatt 78 kitelepült vendéglátó üzletből 3 működését kellett felfüggeszteni, egyet pedig figyelmeztetésben részesíteni.

A Nébih laboratóriumaiba mintegy 80 minta érkezett, vizsgálatuk jelenleg is zajlik. Az eddig elvégzett érzékszervi vizsgálatok alapján két termékkel szemben merült fel kifogás, mindkettő emberi fogyasztásra alkalmatlan dióbél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik