Gazdaság

Van, ahol egy hét alatt 68 órát kell dolgozni a rabszolgatörvény miatt

Még hatályba sem lépett a törvény, máris megjelentek a négyszáz túlórát tartalmazó szerződések: Dávid Ferenc közgazdász az ATV Start műsorában elmondta, szakmai hibákkal teli szerződést is olvasott már.

A közgazdász azt tartja súlyosnak, hogy a törvényt leginkább a kisebb településeken fogják alkalmazni, ahol a munkavállalók nem tudnak máshova menni, így kénytelenek elfogadni a feltételeket.

Mint mondta, nagy problémát jelenthet az is, hogy mivel a túlóráztatás váratlanul is elrendelhető, előfordulhat majd, hogy a dolgozó nem mehet el a gyerekéért iskolába, vagy nem maradhat vele otthon, ha beteg.

Egy már aláírt szerződést is bemutatott Dávid Ferenc, ami azt tartalmazza, hogy egy hét alatt 68 órát kell dolgoznia a munkavállalónak, mindezt úgy, hogy ötször 12 órát dolgozik, majd a hatodik napon behívható túlórázni további nyolc órára.  

Mindez egy Békés megyei kisváros üzeménél található, ami ilyen stratégiai megállapodást köthetett meg a kormánnyal. Ez a kisváros 4500 fős, a cég telephelyén pedig több százan dolgoznak, így a munkavállalók nem is tudnak máshova menni dolgozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik