Belföld

Kacsatetemekkel etette jelöletlen sertéseit – videó

A Bács-Kiskun megyei telepen súlyos hiányosságokat találtak.

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban. Halomban álltak a kacsatetemek amikor lakossági bejelentés alapján helyszíni ellenőrzést tartottak a Nébih szakemberei.

A gazdasági udvar egyik helyiségében mintegy 40 kacsahulla hevert, a dögökből a vizsgálat idején kölyökkutyák falatoztak.

 

 

Ugyanebben a helyiségben, 4 műanyag zsákban, zsákonként 4-4 kacsatetemet, a fagyasztóládában további 21-et találtak. Az előtérben elhelyezett hordókban és vödörben – ugyancsak kacsák vágásából származó – bél, illetve egyéb vágóhídi hulladék állt.

Az állati eredetű melléktermékek jelöletlenek voltak, szállításukat dokumentum nem kísérte, azok tárolására, felhasználására a gazdának engedélye sem volt. A sertéstartó elismerte, a tetemeket a sertések takarmányozására szánta.

A telepen a sertések jelöletlenek voltak, eredetük, állategészségügyi állapotuk ismeretlen volt.

A súlyos hiányosságok miatt a Nébih azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott sertésekre.

Az eljárás folyamatban van, a szabálysértő több százezer forintos bírságra számíthat. A gazdaság adatai elérhetőek a jogsértés listán.

A hatóság felhívta a sertés- és a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében az állattartásra és az állati eredetű melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani.

Kiemelt kép: Nébih

Ajánlott videó

Olvasói sztorik