Gazdaság

Megvan, mikor dönthetnek a rabszolgatörvényről

A Parlament ma közzé tett jövő heti napirendje alapján december 12-én szerdán lesz a végszavazás a november 20-án Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes képviselők által benyújtott rabszolgatörvénynek is nevezett tervezetről. Kevesebb mint egy hónap kellett tehát, hogy átnyomják a törvénygyáron a jelentős ellenszenvet kiváltó javaslatot, melynek lényege, hogy 400-ra emelné az elrendelhető túlórák számát, és legfeljebb három évre terjesztené ki a munkaidőkeretet, illetve a túlórák elszámolását.

A legutolsó fejlemény az volt a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban, hogy a Hende Csaba fideszes képviselő vezette törvényalkotási bizottság új indítványa szerint

  • alapszabályként a 250,
  • kollektív szerződés esetén a 300 túlóra megmarad, de
  • „a munkáltató és a munkavállaló írásbeli megállapodása alapján” fel lehet emelni 400 órára, és ehhez nincs szükség kollektív szerződésre.

A módosító ezzel el is nyerte végleges formáját, vagyis erről fognak szavazni jövő hét szerdán. Továbbra sem kizárt tehát, hogy tízórás munkanapok jöjjenek:

Tízórás munkanapok jöhetnek a rabszolgatörvény miatt
Egyre több szakszervezet kész sztrájkolni, hogy visszavonják a 400 túlórás, hároméves munkaidőkeret tervezetet.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke csütörtökön azt mondta lapunknak, még e fejlemény előtt, hogy nem elfogadható számukra a maximum 400 túlóra és a hároméves munkaidőkeret intézménye:

Nincs megegyezés, a kormány mondja meg, mennyi lesz a béremelés
A cégek egy részénél jelentősen hátráltatja a megállapodást, hogy nincs még meg, mennyi lesz a szakmai minimálbér.

Kiemelt kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik