Gazdaság

Még nem csúszott le a 150 ezres adóvisszatérítésről

Az év végi hajrá a nyugdíj- és egészségpénztárakban előtakarékoskodók számára különlegesen fontos a 20 százalékos, évi 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt.  Egy jövőre életbe lépő változásra pedig a munkáltatóknak érdemes különös figyelmet fordítaniuk a juttatási csomagok év végi összeállításánál – nyilatkozta az Mfor.hu-nak dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke.

A szakértő a lapnak elmondta:  az egyéni befizetések összege a Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál utolsó negyedévben meghaladhatja a 30 milliárd forintot. A roham háttere egyszerű:

Elsősorban az egyéni befizetések után járó 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés miatt van kiemelkedő jelentősége az utolsó heteknek. Az adókedvezményt ugyanis az év végéig történő befizetésekkel lehet maximalizálni. Tehát, aki csak teheti, érdemes az év végéig egyéni befizetésekkel hizlalnia az önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári megtakarítását.

Azok sem maradtak le semmiről, akik még nem rendelkeznek: az adókedvezmény maximalizálása érdekében az év utolsó hetei a belépésre is alkalmat nyújtanak.

Dr. Kravalik Gábor szerint ez az időszak a munkaadók számára is fontos: új szabályok lépnek életbe jövőre és ezeket már érdemes a munkáltatóknak decemberben figyelembe venniük a juttatási csomagok összeállításánál. Hozzátette: az adószabályok változása ellenére továbbra is a legjobb juttatások között lesznek az alkalmazottak önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagságához adható munkáltatói hozzájárulások.

2019-től ugyanis munkáltatói hozzájárulás után adójóváírást is igénybe lehet majd venni. Ezáltal a munkavállalók szempontjából a munkáltatói hozzájárulás kedvezőbb lesz, mintha ugyanazt az összeget bérként fizetné ki nekik. Ugyanez számokban: 100 forintonként közel 10 forinttal több jut az alkalmazottaknak a pénztári takarékoskodáshoz adott hozzájárulással

– fogalmazott a Pénztárszövetség elnöke.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik