Gazdaság

Itt élnek a legboldogabb magyarok

Egyre elégedettebbek a magyarok, ilyen szempontból 2018-ban még a régiók közötti korábbi különbség is mérséklődött – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványa alapján az Azénpénzem.hu. A megkérdezettek 58 százaléka vallotta magát többnyire vagy mindig boldognak. Azt is kimutatták, ez milyen tényezőktől függ.

A KSH az élettel való elégedettség vizsgálatához egy tízes skálát használt, amelynél a nagyobb értékek egyre jobb általános közérzetet jelölik.

2018-ban a 16 éves és annál idősebb lakosság válaszainak átlagértéke 6,51 volt, ami az előző évek 6,10-os mutatójához képest statisztikailag szignifikáns növekedés.

Életükkel leginkább a 16–24 év közöttiek elégedettek. A jó közérzet szorosan összefügg még az iskolai végzettséggel és a jövedelemmel. Az sem meglepő, hogy minél nagyobb városban él valaki, annál elégedettebb az életével. A területi különbségeket vizsgálva – állítja a KSH – összességében a korábbi évekhez képest minden régióban növekedett az élettel való elégedettség. A legkevésbé Észak-Magyarországon elégedettek (6,07 pont a tízből), míg a legelégedettebbek a közép-dunántúliak (6,82). Az előző évekhez képest csökkentek a különbségek az egyes régiók között.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik