Gazdaság

A Semmelweis végzett a legjobb helyen a hazai egyetemek közül a Times Higher Education rangsorában

A Semmelweis Egyetem végzett a legjobb helyen a hazai egyetemek közül a Times Higher Education 2019-es nemzetközi képzésterületi rangsorában, Európai viszonylatban a legjobb kétszáz közé sorolták az egyetemet.

A világrangsor készítői a képzésterületek vizsgálata során – az összegyetemi rangsorhoz hasonlóan – öt terület 13 teljesítménymutatója alapján mérik az intézményeket, de a módszertant mindig az adott képzésterülethez igazítják. Az öt terület:

  • az oktatási környezet,
  • a kutatás,
  • az idézettség,
  • az ipari bevételek és
  • a nemzetközi orientáció.

A magyar egyetemek közül az élettudományok, valamint az orvos-egészségtudományi képzésterületi rangsorában is a Semmelweis Egyetem került az élre, a 301-400. helyre, míg a Pécsi Tudományegyetemet a 401-500., a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem képzéseit pedig az 501-600. kategóriába sorolták a tematikus rangsor összeállítói.

Az európai egyetemek közül a kétszáz legjobb között szerepel a Semmelweis Egyetem.

A 2019-es rangsor élén az Oxford áll, de dobogós helyet szerzett a Harvard és a Cambridge is. A régióból a bécsi orvosi egyetem érte el a legjobb eredményt, képzéseit a 101-125. helyre sorolták a rangsorkészítők.

A Semmelweis Egyetem az idei összesített világrangsorban is megtartotta korábbi, 401-500. helyezését, a részeredményekben nagy részében viszont javítani tudott. A listán több mint 1250 egyetem szerepelt.

Kiemelt kép:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik