Gazdaság

A devizahitelesek visszakaphatják otthonaikat

A kormány célja, hogy lehetőleg minden család saját otthonában élhessen.

Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közölte, hogy a kormány most benyújtott törvényjavaslata szerint visszaadná lakásukat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek.

A bérleti díjat rendesen fizetők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak ingatlanjaiknak.

A NET Zrt.-t a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben – emlékeztetett a miniszter. A NET programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát, biztosítva számukra évek óta a bérlés lehetőségét.

A miniszter szerint programmal 36 ezer otthont tudtak megvédeni, mintegy 154 ezer ember menekült meg úgy a többmilliós hiteltartozástól, hogy továbbra is otthonában maradhatott. A bérlők többségének helyzete az elmúlt években stabilizálódott, ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi otthonuknak.

A törvényjavaslat alapján a kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene.

Felajánlaná az egyösszegű visszavásárlást, amelynél a vételárat csökkentené a bérlő által korábban fizetett bérleti díjak összege, kamat felszámítása nélkül. További olyan kedvezményt is biztosítanának, amellyel a bérlők közeli hozzátartozói is élhetnének.

Akik nem tudnak élni az egyösszegű visszavásárlás lehetőségével, a kormány hosszú távú részletfizetést tud felajánlani. A nehéz anyagi helyzetben lévőknek továbbra is biztosított a jelenlegi konstrukció: bérleti díjért továbbra is bérlők maradhatnak.

A tulajdonszerzéskor felmerülő anyagi és eljárási kötelezettségeket az állam átvállalja. Ha a törvényt elfogadja a parlament, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket a lehetőségről, és a lakás egyösszegű visszavásárlásáról szóló szerződést a tervek szerint 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni a lehetőséggel.

A benyújtott törvényjavaslat elfogadása  újabb segítséget jelenthet az egykori devizahiteleseknek. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter által kidolgozott, nemzetközileg is egyedülálló intézkedés lehetővé tenné, hogy a kormány otthonteremetési céljaival összhangban, a NET programban résztvevő, korábban nehéz helyzetbe került devizahitelesek végérvényesen visszakaphassák a bankok által elvett otthonukat.

Kiemelt fotó: Karancsi Rudolf / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik