Gazdaság
Budapest, 2018. június 14.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke nyitóbeszédet mond az MNB szakmai könyvsorozatának legújabb, Bankok a történelemben: Innovációk és válságok címû kötetének ünnepélyes bemutatóján a Budapest Marriott Hotelben 2018. június 14-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ismét hódol a művészetnek az MNB: ezúttal 180 millió forintért vesznek festményeket

Horváth Csaba László
Horváth Csaba László

újságíró. 2018. 10. 11. 12:38

Úgy tűnik, hogy a Matolcsy György vezette jegybank folytatja korábbi passzióját és újabb százmilliós tételben vesz műkincseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint körülbelül 180 millió forintért vásárolhatják meg Vajda Lajos (1908-1941) festő és grafikus 14 festményét az Értéktár program keretében.

Az állami hírügynökségnek eljuttatott beszámoló szerint az MNB a művek megvételére az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben indított eljárást, amely jelenleg is folyamatban van. Mint írják, a vétel teljes adminisztrációs lezárása után részletesen is tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Az Értéktár program keretében megvásárolt műkincseket az MNB minden esetben közgyűjteményekben, múzeumokban helyezi letétbe a jogszabályok által meghatározott módon ötéves, de meghosszabbítható időtartamra. Legutóbb 32 milliót költöttek festményekre.

A 2014-ben indult program célja a múltban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek visszaszerzése Magyarország számára, valamint a magyarországi hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

Kénytelen volt Matolcsyéknak eladni a Tiziano-képet előző tulajdonosa
Külföldön négyszer többet is megadtak volna a festményért, de védetté nyilvánították és nem lehet kivinni az országból – mondta Pintér Gyula.

Az Értéktár program részére az MNB 2018 végéig 100 millió eurós (mintegy 30 milliárd forintos) keretet különített el. A műkincsek felvásárlását minden esetben teljes körű értékbecslés előzi meg.

A programot Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke vezeti, a program koordinálására, a műkincsek eredetiségének, művészettörténeti jelentőségének és értékének meghatározására az országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló Tanácsadó Testületet állítottak fel. Az eddig megvásárolt tárgyakról és gyűjteményekről a jegybank honlapján (mnb.hu) érhető el részletes leírás – áll a közleményben.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.