Belföld

Kénytelen volt Matolcsyéknak eladni a Tiziano-képet előző tulajdonosa

Külföldön négyszer többet is megadtak volna a festményért, de védetté nyilvánították és nem lehet kivinni az országból – mondta Pintér Gyula.

Nagyot kockáztatott Pintér Gyula, aki 4,5 milliárd forintért adta el a Magyar Nemzeti Banknak Tiziano festményét. Tíz évvel ezelőtt 140 millióért vette meg a képet, de ekkor még egyáltalán nem lehetett biztos abban, hogy ki festette a képet – mondta az RTL Klubnak a vállalkozó. Restaurálásra is költenie kellett, az pedig csak utólag igazolódott, hogy jó üzletet kötött.

A festmény korábban egy pécsi lakás falán lógott, előző tulajdonosa azt hitte, hogy csak Tiziano műhelyében készült a kép, így már sajnálja, hogy mindössze 140 millióért adott túl rajta. Pintér egyébként nem sokkal megvásárlása után kölcsönadta a festményt a Szépművészeti Múzeumnak. Az intézmény próbálta tőle megvásárolni, de túl keveset kínáltak.

Végül védetté nyilvánították a képet, ami azt jelenti, hogy nem lehet külföldre eladni és nem lehet kivinni az országból. A Magyar Nemzeti Banknak adta el végül 4,5 milliárdért, de Pintér szerint négyszer ennyit is kaphatott volna érte, ha külföldre is eladhatja. Így viszont nem maradt más lehetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik