Gazdaság

Brexit: fellélegezhetnek a londoni magyarok is

80-85 százalékban sikerült megegyezni az Európai Uniónak és az Egyesült Királyságnak a Brexit utáni kapcsolatról – jelentette be hétfőn Michel Barnier, az EU főtárgyalója Szlovéniában a Bled Strategic Forum konferencián. A politikus a szigetországban élő magyarok számára is jó hírekkel érkezett, hiszen megtarthatják eddigi jogaikat – írta meg a Portfolio.hu. Barnier lát arra esélyt, hogy a maradék kérdésekben is megegyezzenek.

A politikus az eddigi eredményekre példaként kiemelte, hogy már sikerült megegyezni a szigetországban dolgozó európaiak és az Európában élő britek jogállásáról. Ezek az emberek megkapják az eddigi jogokat, ahogy a családjuk is, illetve az egyezség értelmében a szociális támogatásuk sem lesz kevesebb. Szintén sikerült megegyezni arról, hogy az Egyesült Királyság a jelenleg zajló uniós költségvetési ciklus végéig, 2020-ig befizeti az előzetesen megállapított hozzájárulást a közös európai kasszába, és azt követően is hozzájárul majd a terhekhez.

A még tárgyalás előtt álló kérdések közül Barnier a mezőgazdaságot, az európai termékek jogait emelte ki. Ez több tízezer terméket érint, melyeket az EU meg akar védeni. Ide tartoznak például az európai tájak borai. Ennél is bonyolultabb kérdés az Ír-sziget majdani státusza, hiszen Írország az unió része marad, Észak-Írország viszont az Egyesült Királyság részeként kilép majd.

A Brexittel a britek nemcsak az Európai Unióból lépnek ki, hanem mintegy 750 nemzetközi egyezményből is

– szögezte le Barnier. Példaként említette, hogy jövő március után ha például a British Airways valamelyik uniós fővárosban le akar szállni, akkor előtte külön megállapodásra lesz szükség. Vagyis az átfogó Brexit-megállapodáson kívül egy sor fontos tárgyalás vár még a brit politikusokra.

Kiemelt kép: Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója (j2) és Dominic Raab, a Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépéséről folytatott tárgyalásokért felelős brit miniszter (b2) megbeszélést tart egy brüsszeli uniós épületben 2018. szeptember 6-án. (MTI/AP pool/Virginia Mayo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik