Gazdaság

A tanárok Facebook-csoporttagságaira is kíváncsi a kormány

A kormány szeptemberben szakmai felmérésnek álcázott nemzeti konzultációt küld a tanároknak, írja a Népszava. A kérdőívben többek között kíváncsiak lesznek

  • az óraszámokra,
  • a szakszervezeti és más szervezeti tagságokra, illetve
  • a Facebook-csoporttagságokra is.

A kutatást eredetileg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte, de jelezték, hogy nem az ő elképzeléseik szerint halad a munka. A minisztérium kikötése az volt, hogy a felmérést a kormányközeli Századvégnek kell elkészítenie, a PDSZ ebben nem talált kivetnivalót, javaslataikat elküldték a minisztériumnak, de a kérdőív, amit nemrég megkaptak, szerintük nélkülöz minden szakmaiságot.

Az óraszámokra, munkaterhelésre általánosságban kérdeznek rá, mintha a kérdező sem tudná, hogyan épül fel egy pedagógus munkahete. Emellett olyan kérdések vannak benne, amelyek nem relevánsak a munkaterhelés vizsgálata szempontjából.

A kitöltés során ráadásul az anonimitás sem biztosított, hiszen a kitöltőnek meg kell adnia az oktatási azonosítóját. A PDSZ kezdeményezésére egyébként 2010-ben, a Tárki közreműködésével készült egy hasonló kutatás, annak az eredményei azt mutatták, hogy egy pedagógusnak átlagosan heti 51,5 munkaórája volt. A PDSZ elnöke szerint a terhelés azóta biztosan nőtt, ezért is lenne szükség egy szakmai alapokon nyugvó, korrekt felmérésre.

„Összeomlás előtti állapotban van az oktatás”
Szűcs Tamás szerint néhány éven belül egyszerűen nem lesz, aki tanítson. A korábbi fideszes képviselő belülről látta a párt működését, így már semmi nem lepi meg. Interjú a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének új elnökével.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik