Gazdaság

Már a parkolóban látszik Matolcsy nyolcasfóbiája

FRISSÍTÉS: cikkünk végén az MNB reakcióját olvashatják.

Újabb bizonyítékát adta az élet, hogy Matolcsy György jegybankelnököt erősen befolyásolják a hiedelmek, a számmisztika.

A Magyar Nemzeti Bank épületének két oldalán vannak kijelölve a jegybanki parkolók, azokat a vezetők és a magas rangú vendégek szokták használni. Ezeket mostanában újrafestették és meg is számozták. Két szám azonban hiányzik: a 8-as és a 13-as.

Az MNB főbejárata előtti parkoló. Hiányzik a 13-as szám. Az MNB12 után MNB, azután MNB14 következik. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A sokak szerint balszerencsét hozó 13-as szám hiányát talán nem kell különösebben magyarázni, bár egy központi bank esetében azért furcsa ez a babonás félelem. A 8-as szám hiánya annál inkább magyarázatra szorul.

A 8-as szám kiutálása ugyanis egyértelműen a keleti tanokkal összefüggő Matolcsy-hatás.

Itt meg a 8-as hiányzik. MNB07, MNB, MNB09. A Matolcsy-hatás. Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A keleti vallásokért, kultúráért közismerten rajongó Matolcsy György nemcsak hogy irtózik az egyes keleti nézetek szerint balszerencsét hozó 8-astól, hanem több módon is igyekszik távol tartani magát a számjegytől.

  • Lényegében azóta, hogy 2013 tavaszán elnökként átvette a jegybank irányítását, az intézményben a dolgozóknak tanácsos kerülniük a 8 oldalas elnöki felkészítő anyagok összeállítását.
  • Ezen túlmenően, bár a földhivatali nyilvántartást nem lehet emiatt megváltoztatni, és az MNB székhelyének hivatalos címe továbbra is Szabadság tér 8-9., az épület faláról – ahogyan akkor a hvg.hu felhívta rá a figyelmet – három éve levették a 8-as számtáblát. A jegybanki honlapon is, az elérhetőségi adatokon belül az intézmény székhelyeként a Szabadság tér 9. van feltüntetve (Matolcsy szerint praktikus okokból).
  • Most pedig az épület előtti parkolóból is száműzték a nyolcast: az MNB 07 és az MNB 09 jelzésű felirat közötti parkolóhelyen csak az MNB felirat olvasható.
A kilencessel nincs baj, csak a nyolcas hiányzik. Fotó: 24.hu

Van még egy erős jel arra, hogy Matolcsy jegybankját ezotéria uralja. A nem sokkal később bezárt Népszabadság gyűjtötte össze két évvel ezelőtt, hogy a buddhizmusban ismert tízmilliószoros, másképpen nagy Buddha-napokra időzítette a Matolcsy-féle nemzeti bank a fontosabb bejelentéseket, közleményeket. A karma törvényei szerint minden, amit ezen a napon tesz valaki (egy évben négy ilyen nap van, évente változik, hogy mely napok ezek), az felerősítve, tízmilliószoros erővel száll vissza a tevékenységet végzőre, akár jó, akár rossz dolgot tesz. Azóta viszont, hogy a Népszabadság ráirányította a figyelmet a jegybanki kommunikációs gyakorlat és a buddhizmus eme hiedelme közötti átfedésre, az MNB már nem ragaszkodik ehhez a babonához.

MNB

Cikkünkre reagálva az MNB azt írta, hogy a jegybank körüli utcarészek aszfaltozása most fejeződött be,

a burkolatfestési munkák emiatt csak most tudtak elkezdődni, amely munkák elvégzése jelenleg is folyamatban vannak. A felfestési tervben semmilyen szám nincs kihagyva.

Ezzel a magyarázattal az a bökkenő, hogy furcsa módon pont a 8-as és a 13-as számot hagyták ki. Ráadásul a festést nem tegnap készítették, arról a múlt héten szereztünk tudomást jegybankosoktól, hogy a 7-es és 9-es szám fel van festve, de a 8-as valamilyen okból nincs. (És ugyanígy, a számozás megy tovább 10,11, 12, de a 13-as hiányzik, a következő szám a 14-es.)

A jegybank levelében írja, hogy

semmilyen hiedelem vagy számmisztika nem befolyásolja a Magyar Nemzeti Bank szakmai munkáját, a cikk erre vonatkozó állításai teljesen abszurdak.

Cikkünkben azonban nem azt állítottuk, hogy az MNB szakmai munkáját befolyásolják hiedelmek, számmisztika. Azt írtuk, hogy „újabb bizonyítékát adta az élet, hogy Matolcsy György jegybankelnököt erősen befolyásolják a hiedelmek, a számmisztika.”

(Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik