Belföld

Matolcsynak nyolc a nyolcas, nincs oktofóbiája

Nem gyűlöli ezt a számot, nem száműzte.

Bárándy Gergely szerint alapító okirata szerint a Magyar Nemzeti Bank székhelye 1054 Budapest, Szabadság tér 8-9. Ezzel szemben a jegybank honlapján székhelyként 1054 Budapest, Szabadság tér 9. van megjelölve, ami így az ellenzéki képviselő szerint pontatlan. A szocialista politikus arra várt választ Matolcsy Györgytől, mi ennek az oka.

Adminisztrációs hiba vagy tudatos döntés következménye, hogy az alapító okirattól eltérő címet tüntettek fel honlapjukon?

Bárándy Gergely szerint többen tudatos „átírásnak” tartják a hibás adat megadását, az MNB-vel kapcsolatban állókra hivatkozva az ellenzéki politikus azt írta, hogy amióta Matolcsy az elnöke a jegybankból lényegében „száműzték” a nyolcast. A szocialista politikus kíváncsi volt arra is, van-e a jegybank épületében 8-as számú iroda, tárgyaló.

Elnök Úr számokhoz fűződő különös viszonyára utalnak azok az MNB-ben keringő információk is, miszerint az Ön titkárságán kizárólag 1984-ben született munkatársak dolgoznakKérem, tájékoztasson arról, hogy a titkárságán dolgozó hány munkatárs született ebben az évben? (A születési évre vonatkozó adat csak abban az esetben személyes adat, ha egy konkrét személyhez köthető, ezért a kérdés megválaszolása csak abban az esetben veti fel a személyes adatokhoz való jog sérelmét, ha titkársága mindegyik munkatársa ebben az évben született.)

Bárándy Gergelynek az MNB elnöke azt válaszolta, hogy az MNB székhelycíme nem változott. A Szabadság tér 9-es szám alatt minden napszakban biztosított a küldemények átvétele. A korábbi gyakori téves címzések elkerülése miatt, praktikus okokból van ez a szám feltüntetve a honlapon.

A Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épületében természetesen létezik 8-as számú iroda, az épület magasföldszintjén, a 7-es számú irodát követően és a 9-es előtt.

Matolcsy szerint az elnöki titkárság munkatársainak születési évszámáról félretájékoztatták. Az Elnöki Kabinet munkatársak közül senki nem született 1984-ben. 

Korábban Bárándyt az MNB elnöke beperelte, miután a szocialista politikus a Parlament ülésén lopással vádolta meg.

Arithmofóbia  (számfóbia)

A számokhoz való viszony egyébként nem mindenkinél „kiszámítható”. Van olyan, aki számfóbiás (a nyolcastól irtózó, oktofóbiás), sokan pedig tényleg rettegnek a tizenhármastól (triszkaidekafóbia). A nyolcas egyébként egyébként sokaknál a befejezettség – sokak szerint – az elmúlás száma, másoknál az igazság szimbolikája. A régi görögök a nyolcast a boldogtalansággal és a tökéletlenséggel társították. Carl Jung (1875-1961) svájci pszichiáter a nyolcast a tudattalan sötét és titkos mozgásával azonosította, de mások szerint a 8-as éppen az egyensúly, az igazságosság és a megújulás száma, hiszen a nyolcadik nap már egy új hét kezdete, a hangskála nyolcadik hangja is visszatér a kezdőhangra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik