Gazdaság

Itt a forróság, Mészáros klímabirodalmában terjeszkedik Tiborcz üzlettársa

Átrendeződik a NER klímabiznisze. Kormányközelből kormányközelbe.

Tiborcz-irányba mozoghat több jól ismert Mészáros-érdekeltség is, legalábbis erről árulkodik egy, a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) érkezett bejelentés. Eszerint a West Hungária Bau Csoport és az Épkar Csoport irányítást szerez a CLH Kft., a CLH Klímaszervíz Kft. és az Aeroprodukt Zrt. felett.

A WHB tulajdonosa Paár Attila győri milliárdos, aki nagytételben üzletelt Tiborcz Istvánnal, a miniszterelnök vejével. Paár Attila volt az, aki az Elios-botrány után átvette Tiborcztól a kínossá vált érdekeltséget. Az Épkar Zrt.-nek sem kell a szomszédba mennie érdekes kapcsolatokért: a 444.hu korábbi cikke szerint a cégtulajdonos ifj.  Szeivolt István édesapja olyan szoros kapcsolatban volt Kun-Mediátor Marcsikával, hogy az ő budapesti ingatlanjukba volt bejegyezve Dobrainé Mária álbróker egyik cége.

Tavaly nyáron történt valami

A WHB és az Épkar nem új belépő: a három klímás cégben tavaly nyáron szereztek együtt 40 százalékos tulajdonrészt, mégpedig úgy, hogy a Duna Aszfalt Kft.-től megvették a Körösaszfalt Zrt.-t. A tulajdonosváltást követően a Körösaszfaltnál lecserélték a menedzsmentet és szélnek eresztették Pálffy Balázs cégvezetőt, aki meg nem erősített információk szerint magánéleti kapcsolatban állt a Mészáros-családdal.

Bár a klímás cégeket a közvélekedés elsősorban Mészáros Lőrinchez köti, a miniszterelnök barátja 20 százalékos részesedésével csak kisebbségi tulajdonos számos más NER-szereplő mellett. Mészáros 2015-ben, a Körösaszfalttal egyidőben lett tulajdonos, ekkor jelent meg a társaságban a Duna Aszfalt két alapítója, Szíjj László és Varga Károly. A nagy bevásárláshoz a Duna Aszfaltnak a GVH engedélyét kellett kérnie, azonban a papírokban valamiért nem jelent meg Mészáros neve.

Fotó: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik