Gazdaság

Nevetséges bérért próbálnak melósokat megcsípni a cégek

Tállai András még a NAV vezetőjeként azt ígérte, idén rászállnak a fekete foglalkoztatók mellett azokra a cégekre is, amelyek nem adják meg a 8 százalékkal megemelt minimálbért, vagy a 12 százalékkal megnövelt garantált bérminimumot. Hiába azonban a beharangozott, akár egymillió forintos büntetés, nem tűntek el az olcsó munkaerőre vadászó hirdetők. Bőven akadnak olyan álláshirdetések, amelyben az ajánlat a kötelező legkisebb bért sem éri el – hívta fel a figyelmünket egy vagyonőr olvasónk a valójában törvényt sértő bérezésre.

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Szándékosan nem írtuk, hogy minimálbér, vagy bérminimum, az ugyanis, hogy melyiket kötelező megadni, az állástól, és az álláshirdetés megszövegezésétől is függ. A minimálbér havi 138 ezer forint, az ennél jóval magasabb bérminimumhoz azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban küldött állásfoglalása szerint két feltétel együttes teljesülése kell:

  • a munkakör ellátása legyen középfokú végzettséghez, középfokú szakképzettséghez kötött, és
  • a munkavállaló rendelkezzen ezzel a végzettséggel.

Így van ez a vagyonőröknél is, ha előírják-e a középfokú végzettséget az állás betöltéséhez akkor jár a bérminimum, ha nincs ilyen kikötés, akkor nem. Fontos, hogy:

  • a sima általános iskola plusz OKJ-s vizsga nem számít középfokú szakképesítésnek, viszont
  • aki érettségi után szerzi meg ugyanazt az OKJ-s vizsgát, az már középszintű szakmai képesítésnek minősül.

Előbbi esetben nem kell megadni a szakmai bérminimumot, utóbbi esetben viszont igen, amennyiben a munkakör betöltéséhez kell is a középfokú végzettség – segített eligazodni Vida Sándor munkajogász. És hogy melyik legkisebb bért kötelező megadni, egyáltalán nem mindegy, mint a táblázat is mutatja:

A különbség éves szinten nettóban kis híján 340 ezer forint.

Olvasónk azt is írta, hogy nettóban a 690 forintot (vagyis a bérminimumnak megfelelő összeget) kellene megajánlani egy őrnek a hirdetésekben. De valóban így van-e? A vagyonőri álláshirdetésekben többnyire általános iskolai vagy OKJ-s végzettséget kérnek, a munkajogász szerint pedig ezekben az esetekben csak a minimálbért kötelező megadni. Viszont ha odaírják, hogy középfokú végzettség szükséges, akkor már a bérminimumot – a nettó 690 forint tehát csak ebben az esetben kell, hogy meglegyen.

A kötelező minimum alatt

Ha megnézzük az egyik ismert hirdetési portálon közölt vagyonőri állásajánlatokat, találhatunk jó párat, amelyek nem ugorják meg a kötelező bérminimumot. Csakhogy ezeknél az álláshirdetésekben nem kérnek középfokú végzettséget. Például a bruttó 850 forintos székesfehérvári ajánlat rendben lehet. De már a 762 forintos törökszentmiklósi, és a bruttó 700 forintos gyáli nem, hiszen mindkettő kevesebb, mint a minimálbér. Nem is beszélve a nyíregyházi bruttó 500 forintos órabérrőlami már évekkel ezelőtt sem ütötte meg a kötelező minimumot.

Bruttó vagy nettó? Nem mindegy

Találtunk „trükkös” ajánlatok is, amelyekben ugyanannyi a bruttó, mint a nettó, például 800 forint, vagy a 900 forint Budapesten. Igaz, mindkettő meghaladja a minimálbért, de ettől még nem világos, mennyi bért is akar adni a leendő munkáltató.

Fotó: Thinkstock

Vannak azonban olyanok is (ezek már OKJ-s végzettséget sem kérnek), már bruttó 794 forint alatt, amelyeknél szintén nem világos, bruttóról, vagy nettóról van-e szó. Mint a 650 forintos budapesti,  a 730 forintos üllői, vagy a 750 forintos halászteleki álláshirdetésben. Ezeknél viszont a jogszerűség szempontjából sem mindegy, végül is bruttó, vagy nettó az ajánlat.

Egyáltalán nem érthető, hogyha mégis nettóban akarja megadni a munkáltató a közölt órabért, vajon miért ír bruttóban ugyanannyit, ráadásul a címben? Hiszen ezzel csökkenti az esélyét, hogy embert találjon.

A vendéglátósok sem túl bőkezűek

De nem csak vagyonőröket keresnek az előírt legkisebb bér alatt, hanem a vendéglátásban is próbálkoznak a munkáltatók a kötelező minimumnál kevesebbért embert találni. Íme néhány ilyen példa:

A magyar oligarchák cégeinek beszámolóiból is az derült ki, hogy nem szórják a pénzt bérekre. Mint  megírtuk a szakmai átlag alatt fizetnek, sőt a kisebbik Matolcsy-fiú, Ádám cégbirodalmának központi cégében, a Magyar Stratégiai Zrt.-ben a mérlegbeszámolóban feltüntetett egyetlen fizikai dolgozó fizetése havi bruttó 121 ezer forintra jött ki, ami nem éri el a 8 órás minimálbért sem.

Eltájolódott álláskeresők is akadnak

De az állást keresők között is akadnak, akik túl olcsón adnák magukat, minimálbér alatt. Volt két ózdi őr, akik elmennének bruttó 600 forintért robotolni, egy debreceni kertész, és egy dunaújvárosi őr, akik bruttó 700 forintért is beállnának dolgozni.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik