Gazdaság

1,5 milliárdért rendezik meg az őszi birkózó világbajnokságot

Kiválasztotta a Németh Szilárd (volt rezsibiztos, jelenleg a Honvédelmi Minisztérium államtitkára) vezette Magyar Birkózó Szövetség, hogy mely cégekre bízzák az októberi Budapesti Birkózó Világbajnokság rendezését. A tender nettó 1,5 milliárd forintos keretösszegű, amiből nettó 650 millió forintos a biztos megrendelés, ennyire vállalt kötelezettséget a szövetség. Ez elég érdekes fejlemény, két hete az eljárás összefoglaló tájékoztatása alapján még úgy tudtuk az Mfor cikkéből, hogy a munkát 2,491 milliárdért vállalná az egyetlen ajánlattevő, egy cégkvartett. Úgy tűnik, jelentősen visszavettek az árból, mintha visszatértek volna az előzetesen becsült értékhez, a kis híján 1,5 milliárd forinthoz.

A közbeszerzést ez a négy cég nyerte el:

  • a Multeam 360 Kft.,
  • a Pannonsport Kft.,
  • az Irub Kft. és a
  • Preventív-Security Zrt.

A nyertesek közül az Irub Kft. neve onnan lehet ismerős, hogy ők üzemeltették a Hajós Alfréd uszodát a vizes vébén, 157 millió forintért. A Preventív-Securityt még Pintér Sándor volt belügyminiszter alapította. A részvénytársaság havi 1,1 millió forint támogatást kapott korábban az egyik MNB-alapítványtól, a PADI-tól. Azt viszont nem tudni, hány hónapig járt a támogatás, vagyis a kifizetett végösszeg mennyi volt.

Lukács Norbert (pirosban) és a kubai Alejandro Valdés Tobier a férfiak szabadfogású 65 kilogrammos súlycsoportjában a párizsi birkózó-világbajnokságon, az AccorHotels Arenában 2017. augusztusában
Fotó: Szigetváry Zsolt /MTI

A rendezési feladatok elég szerteágazóak, a versenyhelyszínek megtervezésétől, berendezésétől, az audiovizuális és technikai háttér megteremtésén át az utaztatásig, gálavacsoráig, elszállásolásig, étkeztetésig és doppingvizsgálatokig. A rendezvényhelyszínek berendezését október 17-én lehet elkezdeni és a bontást 29-én kell majd befejezni.

A Budapesti Birkózó Világbajnokságot október 20. és 28. között tartják a Budapest Sportarénában, a BOK-csarnokban és a Körcsarnokban. Még nem dőlt el a kommunikációs szerződés sorsa, szóval lesz még költés. És készül egy birkózócsarnok is, igaz, a vb-n ez még nem kap szerepet:

Kiemelt képünkön: Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke beszél a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnoka tervezett építéséről a Csepeli Szabadidő Központban tartott sajtótájékoztatón . A 2,4 milliárd forintból megvalósuló sportcsarnok a tervek szerint két év múlva készülhet el. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik