Gazdaság

500 milliós munkát halászott el Orbán ultipartnerének cége a Századvég elől

Munkaerőpiaci reform végrehajtását készítik éppen elő az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-nél, és ennek gyorsítására átalakítják a foglalkoztatási osztályokat. A reformról annyi derül ki, hogy a szakképzési és felnőttképzési rendszer átalakítására vonatkozik majd, a cél a munkaerőpiaci tartalékok minél hatékonyabb kihasználása.

Az OFA-osztályok átalakítása 20 hétig fog tartani, és 510 millió forintból valósul meg. Ketten pályáztak, és a munkát McKinsey & Company, Inc. Hungary Magyarországi Fióktelepe nyerte el. Maga mögé utasította az udvari beszállítót, a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t.

A nyertes cég tavalyi mérlege alapján 11,5 milliárd forintos árbevételt ért el összesen és adózott eredménye -1 milliárd forint volt. 2008-ban ők világították át a jegybankot is, dupla pénzért, valamint ők adtak támogatást az MFB döntéselőkészítő munkájához tavaly. 2010-ben két állami kitüntetést is bezsebelhettek a cégnél:

  • A magyar bankrendszer fejlődésének – ezzel összefüggésben a befektetések ösztönzésének – támogatása érdekében végzett sokoldalú munkássága elismeréseként Anthony Gantchev Radev direktor megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét,
  • a cég partnere, Dietz Miklós Gábor pedig az érdemrend tiszti keresztjét érdemelte ki a gazdasági, illetve pénzügyi szektorban végzett elemző, modellező és vezetői tevékenysége elismeréseként.

A bolgár-német-magyar hármas állampolgárságú Antony Radev pályáját az Index vázolta fel,  a rendkívül kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező közgazdász, Csányi Sándor jó barátja, de időnként ultizik a miniszterelnökkel is. A magyar McKinsey-nél már átadta a stafétabotot az utódoknak, de a nemzeti olajcég, a Mol igazgatóságának és a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének máig tagja.

Fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik