Brüsszel eljárásmódot dolgozott ki az EU-ban forgalmazott élelmiszerek minőségi összehasonlítására, a kettős minőség megállapításáért. A belső piacért is felelős biztos szerint lehetőség nyílik rá, hogy a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok vizsgálják a hasonló csomagolásban forgalmazott élelmiszerek összetételét.
Elzbieta Bienkowska azt mondta, a tagállamokkal, a fogyasztói szervezetekkel és az élelmiszeripari ellátási lánc szereplőivel együtt kidolgozott közös eljárással kimutatható, ha azonos márkanév alatt eltérő összetételű termékeket forgalmaznak szerte Európában.
Az új módszer segíti a hatóságokat annak megállapításában, hogy az élelmiszeripari termékek forgalmazása az EU jogszabályainak megfelelően történik-e.
Az uniós fel akarja készíteni az illetékes szervezeteket arra, hogy képviseleti alapon lépjenek fel a fogyasztók nevében, meg kívánja erősíteni a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok szankcionálási jogkörét.
A biztos közölte, az Európai Bizottság tudományos szolgálata és tudásközpontja, a Közös Kutatóközpont (JRC) koordinálása mellett az egyes tagállamok laboratóriumai hamarosan elkezdik egy teljes európai tesztsorozat keretében alkalmazni az eljárást.
Adatokat gyűjtenek arról, mennyire kiterjedt probléma a kettős termékminőség. A tervek szerint az első eredményeket 2018 végéig közzéteszik. A tesztsorozat gyakorlati iránymutatással szolgál a félrevezető magatartásformákat vizsgáló hatóságoknak. (mti)