Gazdaság

Megvan, mennyivel nőhetnek jövőre a nyugdíjak

A szerdán benyújtott költségvetési tervezet szerint a fogyasztói árindex (=infláció) 2,7 százalékos növekedésével számol a kormány. Ez az átlagnyugdíjra, cirka 128 500 forintra vetítve 3468 forintos emelést jelenthet,azaz kis híján 132 ezer forintra hízhat jövőre az idősek átlagos ellátása.

A konvergenciaprogramot figyelembe véve pedig az ábra szerinti növekedés jöhet a következő években az átlagnyugdíjaknál:

Az emelés örvendetes hír, csakhogy közben mint írtuk, a nyugdíjak az évek alatt egyre jobban leszakadnak az ütemesebben növekvő bérektől.

Ami a nyugdíjkassza bevételeit illeti: jövőre megszűnik az egészségügyi hozzájárulás, és csak szociális hozzájárulási adó (szocho) lesz. A szociális hozzájárulási adónál és járulékoknál jelentős, az ideit 570 milliárddal meghaladó bevételt vár az állam, összesen 5408 milliárd forintnyit. A szociális hozzájárulási adó 2019-ben megfizetett összegének 70,22 százaléka a nyugdíjalapot, 27,31 százaléka az egészségügyi alapot, 2,47 százaléka a Nemzeti Foglalkoztatási Alapot illeti meg, és a NAV utalja a bevételekből az alapoknak a pénzt.

  • Korhatár feletti öregségi nyugdíjakra 2773 milliárd forintot terveznek elkölteni, szemben az idei évre belőtt 2670 milliárd forinttal;
  • a nők korhatár előtti ellátására (=nők 40) 259 milliárd forintot állítottak be, az idei 260 milliárd forint után;
  • özvegyi nyugellátásra pedig 348 milliárd helyett 357 milliárd forintnyit.

A nyugdíjprémiumra az idei 32,5 milliárd forint helyett jövőre csak 24,7 milliárd forint céltartalékot képeznek.

Fotó: Balázs Attila / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik