Gazdaság

20 milliárdért fejlesztettek adatbázist, de sokszor csak nehezebbé teszi a szakorvosok életét

Alig használják a szakorvosok a 20 milliárd forintért kiépített elektronikus adatbázist. Van, aki arra panaszkodik: a fejlesztés miatt csak feleannyi betegre jutna ideje — írja a Népszava.

A cikk szerint a háziorvosi rendelőkben és a gyógyszertárakban napi gyakorlattá vált a már csaknem kétszáz napja működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) használata, azonban a szakorvosok ódzkodnak tőle. Szabó Bálint, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főosztályvezetője egy konferencián arról beszélt, hogy bár 200 millió adat van a közös térben, két területen – a kórházakban és a szakrendelőkben – dolgozó orvosok nemigen kérnek a rendszertől információt. Az okokat az EESZT működtetői is vizsgálják.

A lapnak nyilatkozó orvosok szerint nehézkes a rendszer kezelése, a feltöltött fájlok gyakran kezelhetetlenek, sőt, az is előfordul, hogy a kórházban nincs megfelelő sávszélesség. Az új rendszer azért is alaposan megnyújtja a betegellátás idejét, mert míg korábban az asszisztensek előre összeszedték az orvos számára a kórelőzményeket, most ezt nem tehetik. A rendszerbe belépni csak az orvosnak van joga, emiatt viszont betegenként legalább 15 perc elvész a hasznos munkaidőből.

Azt Szabó Bálint is elismerte, hogy az e-térben lévő PDF fájlok nehezen kezelhetők, javítani kell a bevitt adatok minőségén, szerkezetén. Az elmúlt időszakban öt kórházban szerveztek oktatást, most azt vizsgálják, javult-e ennek hatására az érintett intézményekben a térhasználati hajlandóság. Ha a tapasztalatok jók lesznek, országos programot indítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik