Gazdaság

Az új agrárminiszter 50 ezer közmunkást rendelne ki állandó mezőgazdasági munkára

Az uniós gazdákkal szembeni hatékonyságbeli lemaradás megszüntetése kiemelt feladata lesz a mezőgazdasági kormányzatnak, amely arra is figyelni fog, hogy minél többen meg tudjanak élni a mezőgazdaságból – derül ki Nagy István agrárminiszter Világgazdaságnak adott interjújából.

Tisztelet a magyar gazdáknak, hogy 2010 és 2017 között a kibocsátást 52 százalékkal növelték, az EU-ban a harmadik legnagyobb bővülést elérve. Ugyanakkor az egy hektáron elért jövedelmünk az uniós átlagnak csak 59 százaléka, vagyis hatékonyságnövelő intézkedéseket kell meglépnünk,

mondta többek között.

Az öntözésfejlesztéshez kapcsolódó kérdésre pedig kifejtette, ez is a versenyképesség-növelés egyik eszköze. Majd hozzátette:

meg kívánjuk duplázni az üvegházi zöldségtermelés kapacitását, támogatjuk a precíziós fejlesztéseket, a generációváltást, korszerűsítjük az agrárszakképzést, jövedelemstabilizáló alapot hozunk létre, vagy hogy átirányítunk a mezőgazdaságba 50 ezer közfoglalkoztatottat, méghozzá állandó munkaerőként.

Mondjuk közmunkások eddig is dolgoztak a földeken. De vajon miért nem kínálnak nekik rendes állást, ha már ennyire szükség van rájuk?

Éhbérért dolgoztat az állam, mert megteheti
Az állam előírja a kötelező minimálbért. Közben közfoglalkoztatottak hadának fizet kevesebbet.

Beszélt még az élelmiszeripar fejlesztéséről, földbirtok-politikáról, áfacsökkentésről, és a sertéspestis problémájáról is.

Nagy Istvánról készült portrénkat itt olvashatja:

Íme az új agrárminiszter, a méhek szerelmese, aki migránskezet lát a sertéspestis mögött
Portré az eddig kevéssé ismert, kipróbált és hűséges Fidesz-harcosnak számító Nagy Istvánról.

Kiemelt kép: MTI / Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik