Gazdaság

Maradt az alapkamat a forintgyengülés árnyékában

Nem változtatott a kamatszinten a Magyar Nemzeti Bank – olvasható az MNB honlapján.

Az MNB Monetáris Tanács nem változtatott sem az irányadó rátán (0,9%), sem pedig az egynapos betéti (-0,15%) és a hitel (0,9%) kamatszinten.

Mint azt megírtuk, illetve a G7 is elemezte a helyzetet, az elmúlt napokban kétéves mélypontjára esett a forint árfolyama az euróval szemben.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a forint esésében szerepe volt annak is, hogy a magyar bankközi piac az ünnep miatt zárva volt, így alacsony likviditás mellett könnyű volt elmozdítani az árfolyamot. A szakember szerint korai lenne arra számítani, hogy komolyabb forintgyengülés jön a következő időszakban. Egyelőre kérdés, hogy a nemzetközi piacokon átmeneti vagy tartós kockázatkerülésről van-e szó.

Németh Dávid szerint bár a mostani forintgyengülésnek nemzetközi okai vannak, figyelembe kell venni, hogy forintnak ma már gyengébbek azok a támaszai, amelyek a korábbi években stabilan tartották vagy az erősödés irányába terelték az árfolyamot. A folyó fizetési mérlegben felhalmozódó többlet mérséklődik, miközben az infláció gyorsul, közben pedig a magyar jegybank viszonylag laza monetáris politikát visz, a nemzetközi szinten pedig inkább a szigorítás van napirenden.

Az elemző szerint fontos kérdés, hogy a keddi kamatdöntéshez fűzött kommentárban a magyar jegybankárok milyen utalást tesznek majd a jövőbeni monetáris lépésekre.

Gyengülés után erősödés

Elemzők szerint a forint gyengülése az elmúlt napokban nem volt meglepő, mert a nemzetközi piacokon a dollár erősödött, részben az amerikai kamatemelési várakozások miatt. Az argentin és török gazdaság problémái miatt pedig felerősödtek a félelmek a piacokon, ezért a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint piacán is az eladók kerültek többségbe. A kockázatkerülés a magyar állampapír-piaci hozamokon is látszik: a kötvények másodpiaci hozama május eleje óta 50-60 bázisponttal nőtt. Ez pedig jelentős emelkedésnek tekinthető a korábbi stabil hozamszintekhez képest.

Kiemelt képünk: Europress / Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik