Gazdaság

Matolcsy fiának a cége halmozza a veszteséget, mégis 140 milliós villát vett

Piaci alapon még nehezebben megmagyarázhatóvá teszik a most nyilvánosságra hozott adatok Matolcsy György jegybankelnök egyik fia villavásárlásának körülményeit.

Mint a 24.hu beszámolt róla, Matolcsy nagyobbik, Máté nevű fia és az ő felesége lakja azt az ingatlant a Rózsadomb szélén, egy természetvédelmi területtel határosan, amelyet tavaly nyáron vett meg Máténak a Mém Műhely Kft. nevű cége.

Villa után kastély: 200 méteren belül közel 600 milliós Matolcsy-vagyon
A másik Matolcsy-fiú is a cégén keresztül szerzett egy ingatlant a Rózsadomb szélén, és ugyanúgy Matolcsy unokatestvérének a bankja adott rá hitelt, mint testvérének.

A ház impozánsnak tűnik mind a képek, mind a nagysága alapján: a háromszintes, 179 négyzetméteres lakórészt az alsó szinten közel 400 négyzetméternyi mellékhelyiség toldja meg, ahol helyet kapott

  • benti úszómedence,
  • jacuzzi,
  • szauna,
  • billiárdterem,
  • gardróbszoba,
  • konyha és
  • 3 állásos garázs is.

A villát akkor 150 millió forintért hirdették, és a Mém Műhelynek a napokban nyilvánosságra hozott, tavalyi évi gazdálkodásáról szóló beszámolója szerint 141 millió forintot fizethetett a cég az ingatlanért.

A másik Matolcsy-fiú

Matolcsy György másik, Ádám nevű fia hasonló konstrukcióban, testvérétől alig 200 méterre vett egy másik villát: Ádám cége megvette a bő 400 millióért árult ingatlant, a rokon Szemerey Tamás NHB Bankja pedig meghitelezte a vásárlást. Matolcsy Ádám érintett cége, a Magyar Stratégiai Zrt. még nem hozta nyilvánosságra a tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolót, de annak határideje amúgy is egy kicsit odébb van, május vége.

A vásárlás nem ment teljesen önerőből, ilyenkor jó, ha az embernek van egy banktulajdonos-közeli rokona. Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás pont ilyen, az NHB Növekedési Hitel Bankja 90 millióval hitelezhette meg Matolcsy Mátéék villavételét, legalábbis ekkora összegű jelzálogjog volt bejegyezve az ingatlanra a tulajdoni lap szerint. Már a márciusi cikkünkben kiemeltük, hogy piaci alapon nehezen elképzelhető, hogy kapott volna ekkora kölcsönt egy olyan cég, mint amilyen Matolcsy Máté vállalkozása. A most befutott adatok pedig ráerősítenek erre.

A Mém Műhely éves bevétele az elmúlt esztendőkben 7 millió forint körül ingadozott, tavaly 7,2 millió forintot tett ki.

Az eredménye az elmúlt években nulla körül alakult, de inkább veszteséget termelt, sőt, tavaly a veszteség a megelőző évinek a két és félszeresére, bő 12 millióra duzzadt.

Tehát egy olyan, veszteséges céget hitelezett meg Matolcsy unokatestvérének a bankja, amelyhez rokoni szálak kötik a bankvezért.

Ráadásul a cég mérlege arra enged következtetni, hogy a 90 milliós, nyáron felvett hitelből év végéig egy fillért sem törlesztettek, ugyanis a cégnél a hosszú lejáratú kötelezettségek év végi kimutatott állománya 90 millió forint volt.

Az sem mondható túl elterjedtnek normál körülmények között, hogy ilyen türelmes legyen egy bank, hogy legalább fél évig nem szed törlesztőrészletet a kihelyezett, sok tízmilliós kölcsön után.

Ezen nem változtat az, hogy Matolcsy Máté márciusi cikkünkben azt állította, hogy egy másik, budai ingatlant eladott, és annak árából előtörlesztették az NHB-s hitel nagy részét. Arra nem tért ki, hogy tavaly vagy csak idén történt meg az előtörlesztés.

Matolcsy Máté másik cége, az Amur Online Kft. – amelynek a székhelye lett ősszel a szóban forgó villa – egyenesen tetszhalott állapotban van. Egy szem alkalmazottját is elbocsátotta, mindössze 4 ezer forint forgalmat mutattak ki, így nem csoda, hogy 137 ezer forint veszteség jött össze ennél a vállalkozásnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik