Gazdaság

Gigaüzletet jelentettek be: a Vodafone megveszi a magyar UPC-t is

Korábban a témában:

A magyar UPC-t is üzemeltető Liberty Global eladja a német, a magyar, a román és a cseh tevékenységeit a Vodafone-nak – jelentette be a társaság szerdán reggel, írta a Portfolio.hu.

A megállapodás feltételei már úgy tudni, véglegesek, a tranzakció értéke eléri a 18,4 milliárd eurót (IFRS szerint). A felvásárlás még az Európai Bizottság jóváhagyására vár, ami a cég várakozásai szerint 2019 közepén zárulhat le.

Már 2014-ben is írtak arról, hogy esetleg sor kerülhet egy ilyen tranzakcióra. A Liberty Global amerikai távközlési és televíziós cég, és egyben az egyik legnagyobb kábeltelevíziós szolgáltató Európában. Már egy ideje együttműködik a Vodafone-nal, 2015 júniusában tárgyalásokat kezdtek esetleges partneri megállapodásokról. 2016-ban holland tevékenységeiket egyesítését jelentették be, írta a gazdasági szakportál.

A Telenor négy leánycégét, köztük a magyart is nem régiben adták el, 2,8 milliárd euróért a cseh PPF-csoportnak.

Mi várható utána?

A tranzakciót követően a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, mely képes saját hálózatán a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani. A felvásárlás után, a Vodafone-nak Magyarországon, a mobil piacon hozzávetőlegesen 25%, a vezetékes szélessávú szolgáltatások piacán hozzávetőlegesen 24%, a kereskedelmi televíziózás piacán pedig hozzávetőlegesen 19% körüli részesedése lesz. A felvásárlás átalakítja a Vodafone vezetékes és konvergens stratégiáját Németországban és a kulcsfontosságú közép-kelet-európai piacokon, kiegészítve a vállalat meglévő mobilkommunikációs tevékenységét, derült ki a vevő közleményéből.

Az UPC-ről

A UPC Magyarország az ország legnagyobb kábelszolgáltatója mely 1,8 millió háztartást ér el (az összes háztartás 43%-át). A UPC szinte teljes magyar kábelhálózata visszirányos adottsággal rendelkezik, tehát alap és magas felbontású videó, szélessávú internet, valamint vezetékes telefonszolgáltatást nyújt jelenleg mintegy 850.000 egyedi felhasználó számára (a Direct Home szolgáltatás nélkül).

A megállapodás eredményeként a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, mely képes teljeskörű konvergens szolgáltatások nyújtására. A mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25%, a vezetékes szélessávú üzletágban hozzávetőlegesen 24%, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig hozzávetőlegesen 19% körüli piaci részesedése lesz. Ezáltal a lakossági és vállalati ügyfelek egyaránt fejlettebb innovatív szolgáltatást és a tartalmakhoz való jobb hozzáférést kapnak több platformon keresztül, mindemellett kiemelkedő hálózati sebességet és minőséget élvezhetnek majd.

A UPC Magyarország felvásárlásával olyan konvergens kihívóvá válunk, amely országos szinten képes a konvergens szolgáltatások teljes spektrumát nyújtani, beleértve a mobil, a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokat. A lakossági és vállalati ügyfelek egyaránt élvezhetik majd az élénkülő verseny előnyeit az innovatív szolgáltatások és a hálózatfejlesztés területén is

– nyilatkozta a tranzakció kapcsán a Vodafone Magyarország vezérigazgatója, Amanda Nelson.

Stratégiánk egyértelműen az, hogy az egész országban elérhetővé tegyük konvergens szolgáltatásainkat, lehetővé téve, hogy a lakossági és vállalati előfizetők Magyarország egész területén kiegyensúlyozottan magas minőségű szolgáltatást élvezhessenek

– tette hozzá.

Maradhatnak az UPC-sek

A Vodafone jelenleg is fontos befektető és munkáltató Magyarországon. Összesen mintegy 3200 embert foglalkoztat budapesti irodájában és a szintén Budapesten található nemzetközi szolgáltató központjában, valamint további mintegy 600 kollégát a miskolci ügyfélszolgálatán. A Vodafone üdvözli és nagyra értékeli a UPC vezetőségének és munkatársainak szakértelmét, velük szorosan együttműködve fogja megvalósítani a két cég integrációját.

A UPC Magyarország vezetőségének és munkatársainak a Vodafone lehetőséget fog biztosítani arra, hogy felelős szerepet töltsenek be az egyesített vállalatnál, kamatoztatva tudásukat és tapasztalatukat a kábel, vezetékes és televíziós szolgáltatások valamint egyéb szakterületeken. A munkatársak számára ezen felül a Vodafone Csoporton belül nemzetközi karrierlehetőségek széles köre is elérhetővé válik.

A Vodafone Magyarország elsődlegesen a mobilpiacon aktív, és jelenleg nincs számottevő jelenléte a vezetékes piacon, habár sikeresen pályázott 168 járásból kettő esetében magyar állami támogatásra szélessávú hálózat kiépítésére. A UPC ugyanakkor döntően kábelszolgáltató, mely a Vodafone hálózatán keresztül nyújt virtuális mobilszolgáltatást. Az átfedés minimális, így a felvásárlás nem lesz negatív hatással a versenyre. A Vodafone belépése a konvergens szolgáltatások piacára kifejezetten erősíteni fogja a versenyt azáltal, hogy az országos konvergens szolgáltatók száma kettőre nő, miközben a többi szolgáltató is megtartja erős versenyképességét, reméli a cég.

Jól járhatnak a fogyasztók is vele?

A UPC Magyarország felvásárlása része a Vodafone európai digitális hálózatokba történő jelentős befektetésének. E befektetés révén a Vodafone Európa vezető új generációs hálózati (NGN) infrastruktúra tulajdonosává válik 54 millió vezetékes/optikai háztartás internet-előfizetővel, összességében pedig 110 millió háztartás és vállalkozás elérésével, megerősítve a legjelentősebb kihívói pozícióját az európai vezetékes piacon, konvergens szolgáltatásokat nyújtva lakossági és vállalati ügyfeleknek egyaránt.

A megállapodás álláspontjuk szerint felgyorsítja a konvergens vezetékes, mobil és televíziós szolgáltatásokhoz való hozzáférést Magyarországon, Németországban, Csehországban és Romániában. A Vodafone és a Liberty Global által Közép- és Kelet-Európában nyújtott szolgáltatások messzemenően kiegészítik egymást és egyesítik a Liberty Global 1,8 millió szélessávú és 2,1 millió TV előfizetőjét a Vodafone 15,8 millió mobil előfizetőjével.

Az egyesített vállalatnak számos új, konvergens szolgáltatásra nyílik lehetősége országosan lakossági és vállalati ügyfelek számára egyaránt. A Vodafone márkaismertségére, kiterjedt értékesítési hálózatára és méretére alapoz, és az egyesített vállalat növekedésének felgyorsulására számít. A tervek között szerepel a Liberty Global kiváló minőségű vezetékes szélessávú, telefonos és televíziós szolgáltatásainak keresztértékesítése a Vodafone meglévő előfizetői számára.

Címkék: vodafoneupceladás

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.