Gazdaság

Ilyen még nem volt: ötödszörre is a legjobb lett a budapesti reptér

Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját. Az utasok szavazatain alapuló legnagyobb iparági elismerés történetében korábban még sosem fordult elő, hogy a régióban ugyanaz a repülőtér öt egymást követő évben is elnyerje ezt a díjat. A Skytrax tekintélyes, londoni székhelyű légiközlekedési tanácsadó cég, amely évről évre összeállítja a légitársaságok és repülőterek globális és regionális ranglistáját.

Ezúttal Stockholmban tarolt a Budapest Airport. A repülőtéri szakma legnagyobb európai rendezvényének idén a svéd főváros adott otthont, az itt megrendezett gálaesten adták át a Skytrax díjait is. Ezek közül a „Kelet-Európa legjobb repülőtere” kategória elismerését immár sorozatban ötödik alkalommal nyerte el a Budapest Airport. A díj értékét különösen növeli, hogy odaítéléséről maguk az utasok döntenek, hiszen világszerte több tízezer utazó megkérdezése alapján állítják össze a listákat. Mivel anonim felmérésről van szó, az érintettek az eredményt semmilyen módon nem tudják befolyásolni.

Fejlesztésbe kezdtek

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatója a díj stockholmi átvételekor kiemelte: az elismerés egyúttal kiváló visszajelzés arról, hogy a repülőtér fejlesztései folyamatosan bővítik az utasoknak nyújtott szolgáltatásokat, és egyre összetettebb élményt kínálnak a számukra. A 2017-es év a Budapest Airportnál a gyors növekedés éve volt. Tavaly 14,5 %-kal több utas érkezett és indult Budapestről, mint 2016-ban, így az utasok száma a teljes évben meghaladta a 13,1 millió főt.

A forgalom dinamikus növekedése is indokolta, hogy a Budapest Airport három éve elindította a BUD 2020 névre keresztelt, ötéves repülőtér-fejlesztési programját. Ennek egyik legfontosabb eleme a 2B Terminálon épülő új, 10 000 négyzetméteres utasmóló, amelyet várhatóan 2018 nyarán adnak át a forgalomnak. Ezzel párhuzamosan 2017-ben újabb ezer férőhellyel bővült a repülőtéri parkolóhelyek száma, immár több mint 4 700 járműnek biztosítva egyidejűleg férőhelyet.
Az utasok számára talán a legérzékelhetőbb az a fejlesztés volt, amely a check-in terület bővítését célozta: 11 új pultot és mintegy 400 négyzetméternyi új váróteret adtak át. Az  utasbiztonsági ellenőrzést tavaly óta új, korszerű testszkennerek segítségével végzik a repülőtéren, ami nem csak hatékonyabbá, de gyorsabbá is tette a folyamatot. A SkyCourt tranzit területén is jelentős fejlesztések valósultak meg mind a kereskedelmi, mind az éttermi területen. A WiFi-hálózat bővítésével a korábbihoz képest tízszer annyi utas fér hozzá a világhálóhoz, amíg a beszállásra vár.

A Budapest Airport vezérigazgatója a díj odaítéléséről így nyilatkozott:

Olyan légikikötővé kívánjuk alakítani a budapesti repülőteret, amely jelentős gazdasági értéket hoz létre, támogatja a helyi közösségeket, és amelyre egész Magyarország büszke lehet. A Skytrax-díj egyértelműen jelzi a számunkra, hogy jó irányba haladunk.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik