Gazdaság

Megbukhat az osztrákok terve, amivel több tízezer magyar gyereket hoznának hátrányos helyzetbe

Elfogadhatatlan, az uniós szerződésekben foglaltakkal ellentétes, hátrányos megkülönböztető az osztrák kormány azon terve, amely az Ausztriában dolgozó és adóikat befizető külföldi uniós, köztük a magyar munkavállalók jogos ellátásait csökkentené.

Az Európai Bizottsághoz fordultak a bécsi kormány tervével kapcsolatban a magyar EP-képviselők, és tájékoztatásuk szerint a bizottság keddi írásos válaszában egyértelműen elutasította a tervezett hátrányos megkülönböztetést a családi ellátásokkal kapcsolatban . Az Európai Bizottság véleménye szerint a más tagállamban élő gyermekek után járó ellátásnak meg kell egyeznie a szabad mozgáshoz fűződő jogukat gyakorló uniós munkavállalóknál és a helyi munkavállalóknál.

Az osztrák kormány döntése 39 ezer magyar gyerekkel szúr ki
Csökkentik a külföldön élő gyerekek után járó családi pótlék összegét.

A bizottság álláspontja szerint a tervezett intézkedés bevezetése esetén feltétlenül meg kell vizsgálni az ausztriai családi ellátások úgynevezett indexálását – azaz a különböző EU-s tagállamokból érkező, de ugyanazon munkahelyen dolgozó munkavállalók eltérő családtámogatásának elvét. Az uniós alapszerződés ugyanis tiltja a munkavállalók állampolgárságon alapuló bármiféle, közvetlen vagy közvetett megkülönböztetését – tájékoztattak a képviselők.

Közleményükben azt írták:

  • a tervezett osztrák lépés nemcsak azért nem fogadható el, mert az érintett gyermekek szülei teljes mértékben befizetik az adókat és járulékokat az osztrák költségvetésnek, hanem azért sem, mert
  • az érintett családok az osztrák állami adókból finanszírozott olyan közszolgáltatásokban, mint az oktatás, kultúra, egészségügyi ellátás sem részesülnek, így Ausztriának jóval kisebb kiadással kell számolnia az érintett EU-s munkavállalók kapcsán.

A képviselők szerint az indexálás gondolata a jövőre nézve sem elfogadható, és az Európai Unió intézményei nem támogathatnak semmilyen erre irányuló intézkedést, legyen szó folyamatban lévő jogalkotási ügyekről, vagy egyéni tagállami kezdeményezésekről.

A közlemény szerint Kósa Ádám (Fidesz) és Sógor Csaba (RMDSZ) felszólították az Európai Bizottságot, hogy a jövőben határozottan és késedelem nélkül lépjen fel minden indexálással és a legális munkavállalók más tagállamban élő családtagjait hátrányosan megkülönböztető intézkedéssel szemben.

A tervezett osztrák intézkedés a családi támogatások csökkenéséhez vezetne 132 ezer nem Ausztriában, hanem más uniós tagállamban élő – köztük 26 ezer magyar – olyan gyermek esetében, akiknek valamelyik szülője Ausztriában dolgozik.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.