Gazdaság
Illegális bevándorlás - Sátoralagút épült az osztrák-magyar határon Miklóshalmánál

Megbukhat az osztrákok terve, amivel több tízezer magyar gyereket hoznának hátrányos helyzetbe

24.hu
24.hu

2018. 03. 22. 12:46

Elfogadhatatlan, az uniós szerződésekben foglaltakkal ellentétes, hátrányos megkülönböztető az osztrák kormány azon terve, amely az Ausztriában dolgozó és adóikat befizető külföldi uniós, köztük a magyar munkavállalók jogos ellátásait csökkentené.

Az Európai Bizottsághoz fordultak a bécsi kormány tervével kapcsolatban a magyar EP-képviselők, és tájékoztatásuk szerint a bizottság keddi írásos válaszában egyértelműen elutasította a tervezett hátrányos megkülönböztetést a családi ellátásokkal kapcsolatban . Az Európai Bizottság véleménye szerint a más tagállamban élő gyermekek után járó ellátásnak meg kell egyeznie a szabad mozgáshoz fűződő jogukat gyakorló uniós munkavállalóknál és a helyi munkavállalóknál.

Leibnitz, 2018. január 4.
Sebastian Kurz osztrák kancellár, az október 15-i választásokon gyõztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke (j) és Heinz-Christian Strache, alkancellár és sportminiszter, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a koalíciós kormány elsõ munkaülésén a stájerországi Leibnitznél levõ Seggau-kastélyban 2018. január 4-én. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Az osztrák kormány döntése 39 ezer magyar gyerekkel szúr ki
Csökkentik a külföldön élő gyerekek után járó családi pótlék összegét.

A bizottság álláspontja szerint a tervezett intézkedés bevezetése esetén feltétlenül meg kell vizsgálni az ausztriai családi ellátások úgynevezett indexálását – azaz a különböző EU-s tagállamokból érkező, de ugyanazon munkahelyen dolgozó munkavállalók eltérő családtámogatásának elvét. Az uniós alapszerződés ugyanis tiltja a munkavállalók állampolgárságon alapuló bármiféle, közvetlen vagy közvetett megkülönböztetését – tájékoztattak a képviselők.

Közleményükben azt írták:

  • a tervezett osztrák lépés nemcsak azért nem fogadható el, mert az érintett gyermekek szülei teljes mértékben befizetik az adókat és járulékokat az osztrák költségvetésnek, hanem azért sem, mert
  • az érintett családok az osztrák állami adókból finanszírozott olyan közszolgáltatásokban, mint az oktatás, kultúra, egészségügyi ellátás sem részesülnek, így Ausztriának jóval kisebb kiadással kell számolnia az érintett EU-s munkavállalók kapcsán.

A képviselők szerint az indexálás gondolata a jövőre nézve sem elfogadható, és az Európai Unió intézményei nem támogathatnak semmilyen erre irányuló intézkedést, legyen szó folyamatban lévő jogalkotási ügyekről, vagy egyéni tagállami kezdeményezésekről.

A közlemény szerint Kósa Ádám (Fidesz) és Sógor Csaba (RMDSZ) felszólították az Európai Bizottságot, hogy a jövőben határozottan és késedelem nélkül lépjen fel minden indexálással és a legális munkavállalók más tagállamban élő családtagjait hátrányosan megkülönböztető intézkedéssel szemben.

A tervezett osztrák intézkedés a családi támogatások csökkenéséhez vezetne 132 ezer nem Ausztriában, hanem más uniós tagállamban élő – köztük 26 ezer magyar – olyan gyermek esetében, akiknek valamelyik szülője Ausztriában dolgozik.

Kiemelt kép: MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szeged, 2018. szeptember 4.
Farkas Pál szobrászművész alkotása, Semmelweis Ignác szobra a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának kertjében 2018. szeptember 4-én, a szoboravató napján.
MTI Fotó: Rosta Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.