Gazdaság

Veszélybe kerülhetne az ország gázellátása

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)

Szinte teljesen kiürültek a hazai kereskedelmi földgáztárolók, a 4,4 milliárd köbméter összkapacitás alig több mint 5 százalékán állnak, így már csak 220 millió köbméter földgáz van a befogadókban.

Ez a mennyiség a jelenlegi napi 65-70 millió köbméter körüli felhasználás mellett csupán három-négy napig fedezné az ország szükségleteit. A szőregi biztonsági tároló készletei is leapadtak, ott már csak a jogszabályban előírt 1,2 milliárd köbméter vésztartalékot valamivel meghaladó mennyiség van – tudta meg a Magyar Nemzet szakemberektől.

A csekély tárolói készletek miatt az ország ellátása jelenleg az orosz a Gazprom beszállításától függ, ez a cég biztosítja az Ukrajna felől Beregdarócra futó vezetéken érkező gázt. Ezen a hálózaton megközelítőleg napi 25 millió köbméter gáz érkezhet. Ausztria felől csak napi 11 millió köbméter jön be, a magyar–szlovák gázvezetéken pedig ugyancsak orosz gáz juthatna el országunkba, de ez a csővezeték gyakorlatilag nem működik.

A többi határkeresztező vezeték ma még csak kiszállításra alkalmas, a hazai gázkitermelés pedig mintegy hétmillió köbméter mindössze. Így akár veszélybe is kerülhetne az ország gázellátása abban az esetben, ha az egyre élesedő orosz–ukrán gázvita miatt Moszkva elzárná a csapokat, amire 2009-ben már volt példa.

A lap szerint azonban műszaki problémákat is okozhat az erősen leapasztott készlet.

Szeptemberben még azt mondták, nem lesz gond:

gazvezetek(210x140).jpg (gázvezeték)
Elegendő földgáz van a hazai tárolókban
Az idén betárolt gáz mennyisége 23 százalékkal több a tavalyi mennyiséghez képest.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik