Gazdaság

Tavaly akkora nyeresége volt a norvég állami befektetési alapnak, mint az éves magyar GDP

Több mint 130 milliárd dollárnyi nyereséget ért el a húsz éve működő norvég állami befektetési alap 2017-ben, amivel nem csak, hogy átlépte az 1000 milliárd dolláros vagyont, de egy év alatt akkora többletet termelt, mint amekkora egész Magyarország éves GDP-je – írta a Pénzügyi Szemle.

A norvég vagyonalapba az olaj- és gázkitermelésből származó állami bevételek kerülnek. Ezt a pénzt fektetik be világszerte részvényekbe, vállalati kötvényekbe, ingatlanba, hogy tovább fialtassák. Bár van miből gazdálkodniuk, a norvég állam alapkezelői kitűnő munkát végeztek.

A legnagyobb nyereséget tavaly az alap tulajdonában lévő részvények hozták. Ezek közül is a technológiai részvények – Apple, Microsoft, Amazon – hasítottak a legjobban. Ezek 2017-ben jellemzően 40 és 60 százalék közötti emelkedéssel járultak hozzá az alap teljesítményéhez.

Beszédes, hogy az alap világszerte több mint 9000 részvénytársaságban rendelkezik tulajdonrésszel, és a világ teljes részvényállományának mintegy 1,4 százalékát birtokolja.

A húsz éve létrehozott állami vagyonalap célja, hogy a norvég polgárok gondtalan jövőjét biztosítsa.

Kiemelt kép: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik