Gazdaság

Lakáshitel: sűrűn változnak a bankok ajánlatai, havi több tízezres különbség is lehet a törlesztőben

 

Januárban folytatódott a növekedés a lakáshitelek piacán. A bankok 56,5 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket, ez pedig 35 százalékkal haladja meg a 2017 januárjában elért szintet, egyúttal ez az elmúlt öt év legmagasabb januári eredménye – derül ki a BankRáció.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összeállításából.

Tízből hét már fix kamatozású

A legalább egy évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek adták a szerződések 68 százalékát. Ez pedig azt mutatja, hogy a lakáshitelesek januárban a kiszámítható konstrukciókat részesítették előnyben – értékelte az adatokat a portál szakértője, Trencsán Erika.

A januári adatok alapján nagy előrelépés történt a 2017-ben kihelyezett lakáshitelekhez képest, mivel akkor még tízből öt lakáshitelt (46 százalékot) változó kamatozással folyósítottak a bankok. Az idei év első hónapjában felvett tíz lakáshitelből pedig már hét fix kamatozású volt.

Bár a több évre fix törlesztőrészletű lakáshitelek valamivel drágábbak, mint az úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek, az utóbbiaknál 3-12 hónap után változhat a kamat, ha pedig emelkedik, az magasabb törlesztőrészletet eredményez. A fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél az adott időszakban nem változik a törlesztőrészlet, akkor sem, ha változik a kamat

– fogalmazott Trencsán Erika.

Lényeges különbségek

A szakember azt is elmondta, hogy lakáshitel-felvétel előtt érdemes a bankok kínálatát alaposan átnézni, mert az ügyfelekért folyó verseny miatt gyakran változnak az ajánlatok, amelyek között jelentősek lehetnek a különbségek. A portál adatai szerint március elején volt olyan 10 millió forintot 10 évig fix törlesztőrészlettel garantáló lakáshitel, amelynek a teljes hiteldíjmutatója (thm) alig haladta meg a 4 százalékot. Azonban olyan is volt a piacon, amelynél a thm bőven meghaladta az 5 százalékot, ez pedig több tízezres különbséget jelenthet a havi törlesztésben.

Előrejelzésük szerint az idén növekedés várható a lakáshitelpiacon, és még nagyobb teret nyerhetnek a több évig fix törlesztőrészletű konstrukciók, többek között a jegybank által bevezetett fogyasztóbarát minősítési rendszernek köszönhetően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik