Gazdaság

Gyűlnek a viharfelhők, kijózanodás jöhet a lakáspiacon

Egyre többen tartanak attól, hogy a lakáspiac erőteljes felpörgetése később alaposan visszaüthet. Az aggasztó jelek közé sorolható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több, az ingatlanhitelek kockázatainak kezeléséről szóló ajánlást is kiadott, hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Az egyik elvárási csomag – amelynek kiadása előtt az MNB 13 pénzügyi intézménynél fedezetértékelési felmérést is végzett – részletezi az értékbecslési módszerekkel, módszertanokkal kapcsolatos alapvető kívánságokat. Meghatározza az értékelés aktualizálása és felülvizsgálata, illetve a teljes körű értékbecslés fogalmait, illetve kitér a jövedelemtermelő ingatlanok (ahol az ingatlan nem csak fedezet, de a hitel visszafizetésének forrása is) piaci értékmeghatározásának speciális szempontjaira is.

A bankoktól elvárja az MNB, hogy a piaci feltételek jelentős változása esetén az ingatlan értékének és érvényesíthetőségének vizsgálatára egyaránt kiterjedő, teljesen új értékelést végezzenek. A hitelintézeteknek rögzíteniük kell az értékváltozásokat, mielőtt azok elérik a 20 százalékot.Mint a jegybank hangsúlyozta: a piac szereplőinél minimalizálni szükséges annak esélyét, hogy – akár már a fedezetbe való befogadáskor – az ingatlanok nyilvántartott és valós piaci értéke eltérjen. A 2018. július 1-jétől alkalmazandó ajánlás ennek érdekében rögzíti az ingatlanértékelés kapcsán a pénzügyi intézményektől elvárt belső szabályozásokat (és az azokhoz alkalmazandó értékeket). Az értékbecslőkkel szemben – az általános elvárásokon felül – részletes szakmai és etikai követelményeket is megfogalmazott a jegybank.

A szakportál szerint a jelenlegi helyzetben nagyon is indokoltnak tűnnek azok az elvárások, amelyeket az MNB a hitelbedőlések számának esetleges újbóli növekedése miatt fogalmazott meg.

Kiemelt kép: Thinstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik