Gazdaság

Ha nem tudja a tajszámát, adja meg a tajszámát, és rögtön megmondják!

Történt, hogy nemrégiben egy férfi egyéni vállalkozást szeretett volna indítani, amit elektronikusan lehet intézni. Sürgős volt neki, mert már szeretett volna dolgozni a vállalkozásában. Csakhogy nem volt meg a tajkártyája, és nem tudta fejből annak számát. Segítséget kért Ruszin Zsolt adószakértőtől, hogy kiderítsék a vállalkozásindításhoz nélkülözhetetlen adatot. Elvileg meg lehetne kérdezni az illetékes kormányhivataltól a tajt, online, szóval akár minden gyorsan és flottul is történhetett volna. De nem így lett.

  • A tajszámot ugyanis csak akkor lehet megkérdezni (elektronikusan, a kormányhivataltól), ha megadjuk az ügyfélkapun a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) oldalán a bejelentkezésnél a tajszámunkat.

Tisztára 22-es csapdája. Illetve, mint a hivatallal levelezve az adószakértő kiderítette, lehet még írásban is kérvényezni, hogy árulják el a tajszámot, de az időbe telik.

Végül emlékezetből írták be a kilencjegyű számot. De persze az nem volt jó. Hibaüzenetet írt ki a rendszer. Vagyis nem sikerült megalapítani a vállalkozást. Márpedig vállalkozást alapítani állampolgári jog.

Közben az adószakértő gondolt egyet, és kérte e-mailen a NAV-tól is, írják meg a reménybeli vállalkozó társadalombiztosítási azonosító jelét. A megkeresésre a NAV igen rugalmasan és gyorsan válaszolt is: megküldte a tajszámot. Úgy gondolták, innen már semmi akadálya nem lesz a vállalkozás megindításának.

  • Csakhogy a vállalkozásindítási online felület nem engedte a javítást, két egymás alatt jelzett hibaüzenettel.

Az egyik szerint volt folyamatban lévő ügy, a másik szerint nem volt vállalkozás:

Csiki-csuki, és mindkettő igaz, de ettől még javítani nem lehetett a hibát.

Végül a kormányhivatalnak írt e-mailt Ruszin, ennek hatására sikerült aztán megalapítani a vállalkozást. Aki azonban azt hiszi, hogy itt vége a tortúrának, téved.

  • A tajszolgáltatásokat ugyanis továbbra sem tudta egy darabig használni az újdonsült vállalkozó az ügyfélkapun keresztül, az eredetileg rosszul beírt szám miatt, amit nem rögtön javított ki a kormányhivatal. Időközben ez a probléma rendeződött.

A NEAK-os tajszámot kérő belépéshez hasonló a helyzet egyébként az eBEV-en (= az elektronikus bevallás oldalán) is – oda meg addig nem lehet belépni, amíg a felhasználó meg nem adja az adószámát. Az adószakértő szerint mindkét szám megadása teljesen felesleges adatbekérés. Hiszen az ügyfélkapu-belépéshez is kell azonosítás.

Kiemelt kép: Velledits Éva / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik