Gazdaság

Évek óta lángol már egy iraki forrás

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2018. 02. 22. 10:49

Az apró mélyedésben bugyogó, közel száz fokos vízből megállás nélkül kisebb-nagyobb lángnyelvek csapnak ki. Természetesen egy emberi hiba miatt.
Korábban a témában:

A Törökország, Irak, Irán és Szíria határvidékén húzódó, hegyekkel tagolt Kurdisztán Irakhoz tartozó darabja alatt elképesztő méretű kőolaj-, illetve gáztartalékok húzódnak, kiaknázása pedig a 2003-ban autonómmá vált Iraki Kurdisztán egyik legnagyobb bevételforrása.

A kitermelésért folytatott harc persze nem könnyű, így számos esetben mégsem sikerül azonnal hasznot húzni a próbafúrásokból. A XX. század derekán a brit és iraki kormányok számos olajkutat fúrtak a kétszázezres lakosú Chamchamal körül, ez pedig a terület alatti gáznyomás jókora mértékű emelkedését okozta.

A város látképe / fotó: Wikimedia Commons

 

Ennek fényében annyira nem is meglepő, hogy 2015-ben, egy, a városhoz közeli farm vízellátását biztosító kút fúrásakor nem csak tiszta, kellemes hőmérsékletű forrásvíz tört fel,

hanem jókora mennyiségű metán is.

Fotó: Atlas Obscura

 

A munkát végzők jó eséllyel úgy gondolták, hogy ettől legegyszerűbben egy égő gyufával lenne megszabadulni. A terv azonban nem vált be: az apró medencében már három éve forráspont közeli hőmérsékleten bugyog a víz, közepe pedig nemes egyszerűséggel lángol:

A naponta 2200 liternyi gáz elégése az ihatatlanná vált vizű forrás megközelítését maszk nélkül kimondottan rossz ötletté teszi, hiszen a nem elégő, de a levegőbe kerülő metán hányingert és szédülést okoz.

Korántsem ez egyébként a világ egyetlen olyan, hosszú ideje égő tüze, melyet az ember okozott, hiszen a Kara-kum sivatagban megnyílt Derveza a szovjet geológusok balul sikerült próbálkozásának lenyomata: 1971-ben ugyanis egy kút fúrása helyett egy óriási, gázzal telt, jelentős mennyiségű metánt ontó üregbe sikerült bejutniuk.

A fúró körül azonnal megnyílt a föld, majd hirtelen egy hetven méter átmérőjű lyuk született. A kutatók úgy gondolták, hogy felgyújtják a levegőbe jutó gázt, remélve, hogy a tűz néhány óra, vagy épp nap után majd úgyis elalszik, hiszen elfogy a felszín alatti gáztartalék. Tévedtek: a mélyedés immár negyvenhat éve lángol, a környékbeliek és turisták pedig a helyet csak a Pokol kapujaként emlegetik.

Ezek a legrégebb óta tartó tüzek
Az óriási tüzek végigkísérték az emberiség történetét, akár szerencsétlen geológusok által, vagy épp természetes okokból indultak. Ma sorra vesszük a legrégebb óta tartóakat.
Az Atlas Obscura nyomán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.