Gazdaság

Elismerte a Tungsram-Schréder, hogy olcsóbban adta az Eliosnak a lámpákat

A cég arra hivatkozik, hogy Orbán Viktor vejének korábbi érdekeltsége sok lámpát vett tőlük, ezért kapott kedvezményt.

Valóban olcsóbban adta a közvilágítási közbeszerzések során a lámpákat a Tungsram-Schréder Zrt. az Eliosnak, mint a többi ajánlattevőnek.

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltuk, a Jászberényben a Tungsram-Schréder három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára a korábban Tiborcz István érdekeltségében álló Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is, ők azonban csak egy ajánlatot kaptak, 238 millió forint értékben.

A Tungsram-Schréder a 24.hu-nak küldött közleményben azzal indokolta a döntést, hogy az Elios a megjelölt időszakban nagy mennyiségben vásárolt tőlük lámpákat, így nekik kedvezményt tudtak adni.

Társaságunk az OLAF-ot tájékoztatta korábban arról, hogy a szóban forgó közbeszerzési tenderhez az Elios árajánlatkérésére 174 millió forintos, az SAG Hungária Kft. árajánlatkérésére 238 millió forintos ajánlatot adtunk. A két ár között azért van 64 millió forint különbség, mert az Elios Zrt. a Társaságunktól az abban az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel, a belső üzletpolitikánknak megfelelően volumen kedvezményre volt jogosult. Társaságunk az egyéb nagyvállalatokhoz hasonlóan mindig is fenntartotta magának a jogot arra, hogy a listaárakhoz képest közgazdasági és belső üzleti megfontolásokból kedvezményt adjon, ebben nincs semmi jogellenes, vagy furcsa. A Tungsram-Schréder Zrt mindig is nyitott volt arra, hogy ártárgyalásokat folytasson egy adott tender bármelyik résztvevőjével, de ha ezek a tárgyalások rajta kívülálló okokból nem történnek meg, a Társaságnak nem feladata, hogy alkudjon a saját áraiból. Társaságunk a közelmúltban megjelent cikkekben szereplő egyes valótlan tényállításokat meglepődve olvasta és azokat vitatja.

Lázár városán mutatták meg Tiborczék, hogyan kell közbeszerzést nyerni
Az Elios körül olyan tanácsadók tűntek fel, akik később a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől kaptak zsíros megbízásokat.

Nem a jászberényi volt az egyetlen, ahol az Elios a Tungsram-Schréder lámpáit használta: az Európai Unió csalás elleni hivatala által vizsgált 35 projektből 26 alkalommal ők voltak beszállítók. Mindezt úgy, hogy a legelső, hódmezővásárhelyi pályázatnál még versenytársak voltak. 2010-ben az akkor még ES Holding névre hallgató Elios nyerte a pályázatot, a Tungsram-Schréder pedig a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, beadványát azonban elutasították, mert késve adták be.

A projekt mégsem ért véget számukra, ugyanis a szerződés aláírása után az ES Holding lecserélte az alvállalkozóját, és a Tungsram-Schrédert bízta meg a feladattal, és 341 millió forintos szerződést kötöttek. Az OLAF jelentés kiemelte, hogy ezt nem tehették volna meg, mert a szabad verseny elve megtiltja, hogy egy korábbi versenytárs legyen a pályázat nyertesének alvállalkozója.

A magyar közbeszerzési törvény akkor érvényben lévő rendelkezései szerint, ha valaki akár önállóan, akár konzorciumi tagként ajánlattevőként részt vesz egy pályázatban, az egy másik ajánlattevőnek a projekt teljes értékének legfeljebb 10 százalékos mértékéig lehet alvállalkozója. A Tungsram-Schréder esetében ez az arány 60 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik