Gazdaság

Elismerte a Tungsram-Schréder, hogy olcsóbban adta az Eliosnak a lámpákat

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 02. 22. 15:27

A cég arra hivatkozik, hogy Orbán Viktor vejének korábbi érdekeltsége sok lámpát vett tőlük, ezért kapott kedvezményt.

Valóban olcsóbban adta a közvilágítási közbeszerzések során a lámpákat a Tungsram-Schréder Zrt. az Eliosnak, mint a többi ajánlattevőnek.

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltuk, a Jászberényben a Tungsram-Schréder három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára a korábban Tiborcz István érdekeltségében álló Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is, ők azonban csak egy ajánlatot kaptak, 238 millió forint értékben.

A Tungsram-Schréder a 24.hu-nak küldött közleményben azzal indokolta a döntést, hogy az Elios a megjelölt időszakban nagy mennyiségben vásárolt tőlük lámpákat, így nekik kedvezményt tudtak adni.

Társaságunk az OLAF-ot tájékoztatta korábban arról, hogy a szóban forgó közbeszerzési tenderhez az Elios árajánlatkérésére 174 millió forintos, az SAG Hungária Kft. árajánlatkérésére 238 millió forintos ajánlatot adtunk. A két ár között azért van 64 millió forint különbség, mert az Elios Zrt. a Társaságunktól az abban az időszakban megrendelt termékek mennyiségére tekintettel, a belső üzletpolitikánknak megfelelően volumen kedvezményre volt jogosult. Társaságunk az egyéb nagyvállalatokhoz hasonlóan mindig is fenntartotta magának a jogot arra, hogy a listaárakhoz képest közgazdasági és belső üzleti megfontolásokból kedvezményt adjon, ebben nincs semmi jogellenes, vagy furcsa. A Tungsram-Schréder Zrt mindig is nyitott volt arra, hogy ártárgyalásokat folytasson egy adott tender bármelyik résztvevőjével, de ha ezek a tárgyalások rajta kívülálló okokból nem történnek meg, a Társaságnak nem feladata, hogy alkudjon a saját áraiból. Társaságunk a közelmúltban megjelent cikkekben szereplő egyes valótlan tényállításokat meglepődve olvasta és azokat vitatja.

Lázár városán mutatták meg Tiborczék, hogyan kell közbeszerzést nyerni
Az Elios körül olyan tanácsadók tűntek fel, akik később a Lázár János vezette Miniszterelnökségtől kaptak zsíros megbízásokat.

Nem a jászberényi volt az egyetlen, ahol az Elios a Tungsram-Schréder lámpáit használta: az Európai Unió csalás elleni hivatala által vizsgált 35 projektből 26 alkalommal ők voltak beszállítók. Mindezt úgy, hogy a legelső, hódmezővásárhelyi pályázatnál még versenytársak voltak. 2010-ben az akkor még ES Holding névre hallgató Elios nyerte a pályázatot, a Tungsram-Schréder pedig a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, beadványát azonban elutasították, mert késve adták be.

A projekt mégsem ért véget számukra, ugyanis a szerződés aláírása után az ES Holding lecserélte az alvállalkozóját, és a Tungsram-Schrédert bízta meg a feladattal, és 341 millió forintos szerződést kötöttek. Az OLAF jelentés kiemelte, hogy ezt nem tehették volna meg, mert a szabad verseny elve megtiltja, hogy egy korábbi versenytárs legyen a pályázat nyertesének alvállalkozója.

A magyar közbeszerzési törvény akkor érvényben lévő rendelkezései szerint, ha valaki akár önállóan, akár konzorciumi tagként ajánlattevőként részt vesz egy pályázatban, az egy másik ajánlattevőnek a projekt teljes értékének legfeljebb 10 százalékos mértékéig lehet alvállalkozója. A Tungsram-Schréder esetében ez az arány 60 százalék volt.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

A legnagyobb hülyeség, amit Trump tehet

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.