Gazdaság

Felrobbantak a magyar bérek

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2018. 02. 20. 09:43

Korábban a témában:

Tavaly decemberben 13,1 százalékkal nőttek a bruttó keresetek a versenyszférában, miközben a rendszeres keresetek is jelentősen, 12,7 százalékkal emelkedtek – derült ki a KSH adataiból.

A versenyszféra bruttó keresete 340 ezer forintra emelkedett, míg a nettó 226 ezerre.

A nemzetgazdasági bruttó (a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél) 328 ezer forint volt decemberben. A reálkeresetek (ami azt mutatja, hogy a bérből mennyi árut, szolgáltatást lehet vásárolni) is bő 11,2 százalékkal nőttek.

A múlt évben a bruttó átlagbér 297 ezer forint volt, a nettó pedig több mint 197 ezer forintot tett ki, ami egyaránt 12,9 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Az inflációval együtt számolt reálbérek pedig 10,3 százalékos emelkedést mutattak.

Mit tükröz az átlagkereset?

A 328 ezres átlagkereset sokak számára lehet frusztráló, hiszen a magyarok többsége nem keres ennyit. A valós fizetési viszonyokhoz közelebb áll a bérek medián értéke, mint az átlagkereset. A mediánt úgy képzik, hogy a kereseteket sorba állítják, és megnézik, mi van a sor közepén.

A KSH nem közöl mediánértéket, mert nincsenek olyan adataik, amelyekből ki tudnák számolni (a statisztikai hivatal ömlesztve kapja a kereseti adatokat a vállalkozásoktól és az államigazgatástól).

A medián értéke kutatások szerint a magyar fizetéseknél általában 20 százalékkal alacsonyabb, mint az átlagbér. Ennek alapján a decemberi magyar fizetések medián értéke nagyjából 256 ezer bruttó volt, azaz 170 ezer nettó, kedvezmények nélkül.

Nyíregyháza, 2016. január 20. 
Kurtai Zsolt hajléktalan szabad tûzön fõz párjával, Ács Ferencnével közös lakóhelyükön Nyíregyházán 2016. január 2-án. Kurtai Zsolt és Ács Ferencné 15 éve élettársak, saját lakásukból albérletbe, negyedik éve pedig az utcára kerültek. Jelenleg harmadik helyükön, egy belvárosi düledezõ ház hátsó udvarán húzzák meg magukat a tulajdonos engedélyével. Hajléktalanságuk ideje alatt kisebb megszakításokkal folyamatosan dolgoztak, jelenleg közfoglalkoztatottként mindketten a Nyíregyházi Városüzemeltetõ és Vagyonkezelõ Kft. munkatársai.
MTI Fotó: Balázs Attila
Egymilliónál több ember dolgozik minimálbérért
Rengetegen vannak, akik csak párezer forinttal keresnek többet, de az ő számukat még nem is tudjuk.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.