Gazdaság

362 milliónyi nyugdíjas Erzsébet-utalvány úszott el

Ez volt a második karácsony, hogy egy kis extrával lepték meg karácsony táján az időseket, de megint jó pár helyre nem ért célba a küldemény. Itthon 35 ezren, külföldön pedig 1200-an nem vették át még mindig a tavaly év végén a kormány által a nyugdíjasoknak küldött, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokat. Ez mintegy 362 millió forintnyi utalványt jelent, ami összegben sok, ugyanakkor a csaknem 2,7 millió nyugdíjast nézve alig több mint egy százaléknyi „veszteséget” jelent. Ez derült ki a Magyar Posta Népszavának küldött adataiból.

A kézbesítetlen küldemények száma egyébként tavaly február végén a mostanihoz hasonló volt, vagyis úgy tűnik, a rendszerben bő egy százaléknyi veszteség van, amit nem sikerült lefaragni. Korábban ellenzéki pártok javasolták, hogy készpénzben (illetve átutalással) vagy egyszeri nyugdíj-kiegészítésként küldjék el a 10 ezer forintot a nyugdíjasoknak, így ugyanis mindenki megkapta volna. Erre azonban a kormány nem volt hajlandó, emlékeztetett a lap.

Továbbra is kérdés, hogy a külföldön élő, de magyar ellátásra jogosult mintegy 33 ezer idős ember mit kezd az utalványokkal. Azokat ugyanis külföldön nem lehet felhasználni. Így vagy pluszköltséggel hazaküldik a szelvényeket, vagy hazautaznak Magyarországra – a 71 különböző ország valamelyikéből – hogy a 10 ezer forintnyi utalványt elkölthessék.

S hogy mire költötték a kormány ajándékát az idősek? Íme:

„Szórják a pénzt nekünk, hülye nyugdíjasoknak. De én még elbírnék egy kis győzködést”
Nyugdíjasokat kérdeztünk arról, mire költötték a kormány év végi ajándékait, és mi a véleményük azokról.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik