Gazdaság

Brexit: a Cityre külön szabályok vonatkoznának

A brit kormány külön szabályrendszerrel szeretné elérni, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektora a brit EU-tagság megszűnése után is hozzáférhessen az Európai Unió egységes belső piacához.

A Financial Times bennfentes forrásai szerint a londoni elképzelés lényege az, hogy Nagy-Britannia és az EU kölcsönösen elismerné egymás szabályozói és felügyeleti rendszereit, és külön megfigyelő mechanizmus is létrejönne bármiféle eltérés kiküszöbölésére Mindehhez társulna egy konfliktusmegoldó rendszer is, amely különböző kondíciókat határozna meg, például előírhatná a tőkekövetelmények szigorítását olyan esetekben, amikor a megfigyelő mechanizmus túl nagy divergenciát tár fel bármely fél részéről a közösen elismert szabályozói és felügyeleti előírásoktól – idézi a lapot az MTI.

A Financial Times által idézett források egyike mindezt “dinamikus, viszonos, kölcsönös elismerési modellnek” nevezte. A tervet a lap forrásai szerint támogatja Mark Carney, a Bank of England – a brit jegybank – kormányzója is. Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója többször kijelentette, hogy ha Nagy-Britannia kilép az EU egységes belső piacáról is – ahogy azt a brit kormány tervezi -, akkor nem lesz lehetséges a londoni City pénzügyi szolgáltatási szektorának külön hozzáférése e piachoz.

A Financial Times forrásai szerint azonban Theresa May brit miniszterelnök tárgyalóstábja úgy gondolja, hogy Barnier blöfföl, és végső soron az EU is kész lesz olyan megállapodásra, amely biztosítja Európa hozzáférését a mély londoni tőkepiacokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik