Gazdaság

Kicsit olcsóbbak lettek a fővárosi albérletek

Budapesten február elején 140 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ami az albérletpiacon főszezont jelentő tavaly augusztusi szinthez képest 10 ezer forintos mérséklődést jelent – írta az ingatlan.com.

A legdrágább fővárosi kerület továbbra is az V., ahol 200 ezer forint az átlagos bérleti díj, a legolcsóbban pedig a XXIII. kerületben lehet lakást bérelni, havi 90 ezer forintért.

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy egyelőre nincs szó trendfordulóról, az enyhe csökkenés hátterében a kínálat bővülése állhat.  Tavaly februárhoz képest 5 százalékkal nőtt a magánszemélyek által meghirdetett kiadó lakások száma Budapesten, de a megyei jogú városokban is jelentős – több mint 30 százalékos – volt a kínálatbővülés.

Országosan vegyes a kép az albérletpiacon: van példa a bérleti díjak csökkenésére, stagnálására és emelkedésére egyaránt. A legnagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben és Pécsen február elején 90 ezer forintba kerültek az albérletek, ami drágulást jelent a tavaly augusztusi helyzethez képest. Szegeden és Miskolcon lényegében stagnáltak a bérleti díjak.

Fotó: Kummer János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik