Gazdaság

A belvárosi kerületek nehezítik, a kormány ösztönzi a lakáshotelek nyitását

Sorra hozzák a szálláshely szolgáltatást megnehezítő rendeleteket a belvárosi kerületek. Az irányt az V. kerület mutatta meg tavaly, amikor a lakók hozzájáruláshoz kötötte az új szálláshelyek létesítését a társas házakban. Lényegében ezt vette át Józsefváros, és most itt a legfrissebb extra Terézvárostól.

A VI. kerületben január elsejétől szobánként 1,5 millió forintos parkolóhely megváltási díjat kell fizetni az új lakáshotelek után. A rendelkezés alapja nem új keletű, csak eddig például a tetőtéri lakások kialakításánál alkalmazták a parkolóhely megváltást, figyelembe véve, hogy a kerületben nincs elegendő szabad hely.

Ezzel némileg ellentétben áll a kormány új adószabálya, amely január elsejétől jóval kedvezőbbé teszi a szálláshelyek adózását. Igaz, csak a gazdagabb befektetők számára. Idén ugyanis már három kiadott lakás esetén is választhatják a tulajdonosok a szobánként évi 32 ezer forintos átalányadózási formát.

Ha Terézváros példája ragadóssá válik a szomszédos kerületeknél, a befektetők a hosszabb távú, „klasszikus” lakáskiadás felé fordulhatnak, mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Vagy vállalják, hogy akár 1-2 évvel is kitolódik a befektetésük megtérülési ideje, legalábbis egy lakáshotelnek vásárolt, majd felújított ingatlan esetén.

A feketegazdaságot erősítheti az új kerületi sarc – véli Váradi Máté, a lakások szálláshelyként való üzemeltetésével foglalkozó Hostie vezetője, hiszen a kisebb tőkével rendelkező befektetőknek így már nem fogja megérni legálisan belevágni a lakáshotelbe. Eddig a tulajdonosok racionális adóteher mellett végezhették a szálláskiadást, ám a kötelező parkolóhely megváltás a jövőben lényegében büntetőadót jelent számukra. Hozzátette: reméli, hogy a terézvárosi ötlet nem fog elterjedni a szomszédos kerületekben.

A lakáshotel majdnem a másfélszereést hozza az albérletnek

Egy belső-terézvárosi, 50 négyzetméteres, kétszobás lakás – jól menedzselve, felújítva – akár havi 380 ezer forintos bevételt hozhat a turistákból, ám év közbeni kihasználtsága nem egyenletes. Ebből a költségek és a tételes átalányadó levonása után, tisztán megmaradhat havi 320 ezer forint. Ugyanez a lakás albérletben nagyjából 225 ezerért adható ki, amely az évi 15 százalékos szja levonása után, havi 190 ezres hasznot hozhat, ezt viszont teljes évben, mondta Valkó Dávid. Ingatlan-bérbeadásnál könnyebbséget jelent, hogy idén januártól a tulajdonosnak már nem kell megfizetni az egészségügyi hozzájárulást. A teljes képhez hozzátartozik, hogy egy lakáshotel – ha a tulajdonos végzi a vendégfogadást – sokkal több időbe és energiába telik, mint a hagyományos bérbeadás, ráadásul a lakás is jobban amortizálódik.

Tulajdonképpen nem is lenne rossz, ha kevesebb lenne a lakáshotel, és több a kivehető albérlet, mert idővel ez is hozzájárulna az elszállt albérleti árak mérséklődéséhez Budapesten – mondta a 24.hu-nak egy belvárosi ingatlaniroda munkatársa. Ma ugyanis keresleti piac van, a bérbeadók diktálnak. Ám aligha valószínű, hogy a kerületi parkolóhely megváltás miatt fog bekövetkezni az átrendeződés, tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik