Gazdaság
Unmade bed with white pillows and sheets, attractive casual girl, drinking coffee looking through window after waking up, making mornings enjoyable, new day is coming, good accommodation in big city

A belvárosi kerületek nehezítik, a kormány ösztönzi a lakáshotelek nyitását

Ember Zoltán
Ember Zoltán

újságíró. 2018. 01. 26. 14:51

Korábban a témában:

Sorra hozzák a szálláshely szolgáltatást megnehezítő rendeleteket a belvárosi kerületek. Az irányt az V. kerület mutatta meg tavaly, amikor a lakók hozzájáruláshoz kötötte az új szálláshelyek létesítését a társas házakban. Lényegében ezt vette át Józsefváros, és most itt a legfrissebb extra Terézvárostól.

A VI. kerületben január elsejétől szobánként 1,5 millió forintos parkolóhely megváltási díjat kell fizetni az új lakáshotelek után. A rendelkezés alapja nem új keletű, csak eddig például a tetőtéri lakások kialakításánál alkalmazták a parkolóhely megváltást, figyelembe véve, hogy a kerületben nincs elegendő szabad hely.

Ezzel némileg ellentétben áll a kormány új adószabálya, amely január elsejétől jóval kedvezőbbé teszi a szálláshelyek adózását. Igaz, csak a gazdagabb befektetők számára. Idén ugyanis már három kiadott lakás esetén is választhatják a tulajdonosok a szobánként évi 32 ezer forintos átalányadózási formát.

Ha Terézváros példája ragadóssá válik a szomszédos kerületeknél, a befektetők a hosszabb távú, „klasszikus” lakáskiadás felé fordulhatnak, mondta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Vagy vállalják, hogy akár 1-2 évvel is kitolódik a befektetésük megtérülési ideje, legalábbis egy lakáshotelnek vásárolt, majd felújított ingatlan esetén.

A feketegazdaságot erősítheti az új kerületi sarc – véli Váradi Máté, a lakások szálláshelyként való üzemeltetésével foglalkozó Hostie vezetője, hiszen a kisebb tőkével rendelkező befektetőknek így már nem fogja megérni legálisan belevágni a lakáshotelbe. Eddig a tulajdonosok racionális adóteher mellett végezhették a szálláskiadást, ám a kötelező parkolóhely megváltás a jövőben lényegében büntetőadót jelent számukra. Hozzátette: reméli, hogy a terézvárosi ötlet nem fog elterjedni a szomszédos kerületekben.

A lakáshotel majdnem a másfélszereést hozza az albérletnek

Egy belső-terézvárosi, 50 négyzetméteres, kétszobás lakás – jól menedzselve, felújítva – akár havi 380 ezer forintos bevételt hozhat a turistákból, ám év közbeni kihasználtsága nem egyenletes. Ebből a költségek és a tételes átalányadó levonása után, tisztán megmaradhat havi 320 ezer forint. Ugyanez a lakás albérletben nagyjából 225 ezerért adható ki, amely az évi 15 százalékos szja levonása után, havi 190 ezres hasznot hozhat, ezt viszont teljes évben, mondta Valkó Dávid. Ingatlan-bérbeadásnál könnyebbséget jelent, hogy idén januártól a tulajdonosnak már nem kell megfizetni az egészségügyi hozzájárulást. A teljes képhez hozzátartozik, hogy egy lakáshotel – ha a tulajdonos végzi a vendégfogadást – sokkal több időbe és energiába telik, mint a hagyományos bérbeadás, ráadásul a lakás is jobban amortizálódik.

Tulajdonképpen nem is lenne rossz, ha kevesebb lenne a lakáshotel, és több a kivehető albérlet, mert idővel ez is hozzájárulna az elszállt albérleti árak mérséklődéséhez Budapesten – mondta a 24.hu-nak egy belvárosi ingatlaniroda munkatársa. Ma ugyanis keresleti piac van, a bérbeadók diktálnak. Ám aligha valószínű, hogy a kerületi parkolóhely megváltás miatt fog bekövetkezni az átrendeződés, tette hozzá.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.