Gazdaság
Tiszaderzs, 2011. november 8.
Horváth Andor tiszaderzsi munkanélküli minõsített hegesztõnek tanul Tiszafüreden. Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legszegényebb kistérsége a tiszafüredi, ahol nagyon magas a munkanélküliség is, így október elején indították be a Szakmát felnõttkorban címû projektet, ahol negyven fõ tanul négy szakmában (kereskedelmi ügyintézõ, minõsített hegesztõ, földmunkagép és nehézgépkezelõ valamint szerkezetlakatos). Olyan szakmákat oktatnak melyekre a térségben van kereslet. A szakma mellett informatikai és német nyelvi képzést is kapnak a résztvevõk.
MTI Fotó: Mészáros János

Titkos kormányjelentés: pácban a szakképzés

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 01. 09. 07:22

Hiába próbálták ösztöndíjjal népszerűsíteni a hiány-szakképesítéseket, annak nem volt egyértelmű pozitív hatása, ahogyan a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését szolgáló programoknak sem – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megbízásából készült, a Népszava birtokába került nem nyilvános, 2017 júniusi jelentésből.

A lap szerint a hiány-szakképesítések támogatására 2010-ben hozták létre a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjat, ám az eredményekből nem olvashatók ki pozitív irányú változások, a hiányszakmák továbbra is népszerűtlenek.

A jelentésben az áll, hogy a lemorzsolódás csökkentését és a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését célzó Arany János Programok és a Hídprogramok sem javítottak sokat a helyzeten.

A Népszava cikke szerint legutóbb tizenegy éve volt olyan magas a korai iskolaelhagyás aránya Magyarországon, mint 2016-ban. Miközben Magyarország egyre távolodik a kitűzött céltól, miszerint 2020-ra 10 százalék alá csökkentenék a korai iskolaelhagyók arányát, a tagországok összesített átlaga folyamatosan javul.

Problémát okoz továbbá, hogy a pedagógusok száma drasztikusan csökken és hogy elöregednek a tanárok.

A jelentés összegzése szerint megállapítható, hogy az elmúlt időszakban bevezetett szakképzési intézkedések hatása nem tudta megfelelően ellensúlyozni a korábban elindult kedvezőtlen folyamatokat.

Megtiltották a szakképző iskoláknak, hogy önállóan nyilatkozzanak a sajtónak
Iránymutatást kaptak a hivataltól: ha megkeresik őket, először is hírzárlatot kell elrendelniük.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a cikkre reagálva az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

Azon túl, hogy a cikkükben egy olyan, tavalyi évi „jelentésről” írnak, amelyet az mfor.hu már 2017. júniusában feldolgozott, írásukban azt sem veszik figyelembe, hogy számos lépést tettünk a szakképzés fejlesztése, a lemorzsolódás csökkentése és az oktatás minőségének javítása érdekében. Felhívjuk figyelmüket továbbá arra az alapvető tényre is, természetes, hogy a gazdaság egyes területeit – így például a munkaerőpiacot és a szakképzést – érintő kihívások mielőbbi és hatékony megoldása érdekében a tárca belső munkaanyagokat, elemzéseket készít, ezeket azonban félrevezető titkos kormányjelentésnek titulálni. A kormány szakképzési intézkedései érdemben léptek fel a munkaerőhiány, illetve a lemorzsolódás csökkentéséért. Tavaly decemberben az Országgyűlés elfogadta a szakképzés és a felnőttképzéshez kapcsolódó törvénymódosítást. A kormány célja továbbra is az, hogy jobban érvényesüljenek a gazdaság igényei, ennek érdekében a szakgimnáziumi képzés rugalmasabbá válik, a megnövekedő választási lehetőségek vonzóbbá teszik a szakgimnáziumokat. A törvénymódosításnak köszönhetően bővülnek a gazdaság és az iskolák közötti szoros kapcsolatot jelentő duális gyakorlati képzés lehetőségei is. Olyan új programok kidolgozása is megkezdődött, amelyek tovább szélesítik a hátrányos helyzetű tanulók szakképesítéshez jutásának lehetőségeit. Az Ágazati Készségtanácsok rendszerének kialakítása közvetlen lehetőséget teremt a jövőben a gazdaság szereplői számára arra, hogy bekapcsolódjanak a szakmai tartalomfejlesztésbe. Így a korábbiaknál gyorsabban és célzottabban tudnak majd beépülni a munka világából érkező szakmai elvárások a képzések tematikájába.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.