Gazdaság
Tiszaderzs, 2011. november 8.
Horváth Andor tiszaderzsi munkanélküli minõsített hegesztõnek tanul Tiszafüreden. Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legszegényebb kistérsége a tiszafüredi, ahol nagyon magas a munkanélküliség is, így október elején indították be a Szakmát felnõttkorban címû projektet, ahol negyven fõ tanul négy szakmában (kereskedelmi ügyintézõ, minõsített hegesztõ, földmunkagép és nehézgépkezelõ valamint szerkezetlakatos). Olyan szakmákat oktatnak melyekre a térségben van kereslet. A szakma mellett informatikai és német nyelvi képzést is kapnak a résztvevõk.
MTI Fotó: Mészáros János

Titkos kormányjelentés: pácban a szakképzés

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2018. 01. 09. 07:22

Hiába próbálták ösztöndíjjal népszerűsíteni a hiány-szakképesítéseket, annak nem volt egyértelmű pozitív hatása, ahogyan a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését szolgáló programoknak sem – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megbízásából készült, a Népszava birtokába került nem nyilvános, 2017 júniusi jelentésből.

A lap szerint a hiány-szakképesítések támogatására 2010-ben hozták létre a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjat, ám az eredményekből nem olvashatók ki pozitív irányú változások, a hiányszakmák továbbra is népszerűtlenek.

A jelentésben az áll, hogy a lemorzsolódás csökkentését és a korai iskolaelhagyók szakmaszerzését célzó Arany János Programok és a Hídprogramok sem javítottak sokat a helyzeten.

A Népszava cikke szerint legutóbb tizenegy éve volt olyan magas a korai iskolaelhagyás aránya Magyarországon, mint 2016-ban. Miközben Magyarország egyre távolodik a kitűzött céltól, miszerint 2020-ra 10 százalék alá csökkentenék a korai iskolaelhagyók arányát, a tagországok összesített átlaga folyamatosan javul.

Problémát okoz továbbá, hogy a pedagógusok száma drasztikusan csökken és hogy elöregednek a tanárok.

A jelentés összegzése szerint megállapítható, hogy az elmúlt időszakban bevezetett szakképzési intézkedések hatása nem tudta megfelelően ellensúlyozni a korábban elindult kedvezőtlen folyamatokat.

Keszthely, 2018. január 10.
Ipari vezérlõ programozását gyakorolja egy tanuló a villamosipari és elektrotechnikai tanulmányokat folytató diákokat szolgáló új tantermek egyikében a keszthelyi Asbóth Sándor szakgimnázium és szakközépiskolában az átadás napján, 2018. január 10-én. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményben közel 50 millió forintos beruházással olyan mérõtermet, erõsáramú és háztartási hálózatokat szimuláló rendszereket alakítottak ki, amelyek az intelligens, számítógépes vagy akár mobiltelefonos vezérlésre alkalmasak.
MTI Fotó: Varga György
Megtiltották a szakképző iskoláknak, hogy önállóan nyilatkozzanak a sajtónak
Iránymutatást kaptak a hivataltól: ha megkeresik őket, először is hírzárlatot kell elrendelniük.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a cikkre reagálva az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz:

Azon túl, hogy a cikkükben egy olyan, tavalyi évi „jelentésről” írnak, amelyet az mfor.hu már 2017. júniusában feldolgozott, írásukban azt sem veszik figyelembe, hogy számos lépést tettünk a szakképzés fejlesztése, a lemorzsolódás csökkentése és az oktatás minőségének javítása érdekében. Felhívjuk figyelmüket továbbá arra az alapvető tényre is, természetes, hogy a gazdaság egyes területeit – így például a munkaerőpiacot és a szakképzést – érintő kihívások mielőbbi és hatékony megoldása érdekében a tárca belső munkaanyagokat, elemzéseket készít, ezeket azonban félrevezető titkos kormányjelentésnek titulálni. A kormány szakképzési intézkedései érdemben léptek fel a munkaerőhiány, illetve a lemorzsolódás csökkentéséért. Tavaly decemberben az Országgyűlés elfogadta a szakképzés és a felnőttképzéshez kapcsolódó törvénymódosítást. A kormány célja továbbra is az, hogy jobban érvényesüljenek a gazdaság igényei, ennek érdekében a szakgimnáziumi képzés rugalmasabbá válik, a megnövekedő választási lehetőségek vonzóbbá teszik a szakgimnáziumokat. A törvénymódosításnak köszönhetően bővülnek a gazdaság és az iskolák közötti szoros kapcsolatot jelentő duális gyakorlati képzés lehetőségei is. Olyan új programok kidolgozása is megkezdődött, amelyek tovább szélesítik a hátrányos helyzetű tanulók szakképesítéshez jutásának lehetőségeit. Az Ágazati Készségtanácsok rendszerének kialakítása közvetlen lehetőséget teremt a jövőben a gazdaság szereplői számára arra, hogy bekapcsolódjanak a szakmai tartalomfejlesztésbe. Így a korábbiaknál gyorsabban és célzottabban tudnak majd beépülni a munka világából érkező szakmai elvárások a képzések tematikájába.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.