Gazdaság

Egyetlen hónap alatt kiszórták az uniós támogatások ötödét

A hét évre szóló keret 90 százalékát elosztották már a magyar hatóságok.

Egyetlen hónap alatt 1660 milliárd forintnyi EU-támogatás nyerteséről döntöttek decemberben, ami a hét évre szóló keret közel ötödét teszi ki – írja a Portfolio.hu. A portál összesítéséből kiderül: mostanra a teljes pályázati keret 90 százalékát elosztották a magyar hatóságok.

A hónap során összesen 4039 új pályázati nyertest hirdettek ki a hatóságok, a 2014-2020-as EU-ciklusban már összesen 55 ezer felett jár a nyertesek száma. A cikk szerint egyébként havonta jellemzően 200-400 milliárd forint sorsáról születik döntés.

A hatályos szerződések volumene 7345 milliárd forintnál jár, még nem minden nyertest hirdettek ki, illetve nem mindegyikükkel kötötték meg a támogatási szerződést. Az nem véletlen, hogy éppen a félévek, illetve évek végén ugrik meg az EU-pénzek kifizetése, hiszen ezekre a dátumokra voltak előírva kifizetési célszámok, amelyek teljesítése esetén sok havi bónuszok járnak – jegyzik meg.

A 2014-2020-as ciklusra szóló uniós pályázati keret 106 százalékát hirdették már meg, az összes meghirdetett pályázat volumene a 9500 milliárd forintot közelíti. A kifizetések volumene pedig 4000 milliárd forint közelében jár, ami a hét évre szóló teljes keret 43 százalékát jelenti. Ennek nagy része támogatási előleg, amit a támogatási szerződés megkötése után rövid idő alatt kiutalnak, miközben a projekt teljesítésére több idő kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik