Gazdaság

Irodaházat vettek a csehek Mészáros Lőrinc cégétől

A Gresham-palota melletti ingatlan került Mészárostól egy cseh milliárdos érdekeltségébe.

Tömör közleményben jelentette be az Appeninn Holding Nyrt., hogy megvásárolt a tulajdonában álló Appeninn E-Office Vagyonkezelő Zrt.-től egy irodaházát a CPI Property Group. Az V. kerületi, Mérleg utcai, a Gresham-palota melletti irodaház vásárlója egy cseh cég, aminek a tulajdonosa egy cseh milliárdos. Az Appeninn azt írja:

A tranzakción 800 ezer eurós [251 millió forintos] nyereséget realizált a társaság, amely az értékesítésből származó bevételt a közeljövőben magas hozzáadott értékkel bíró ingatlanok megvásárlására fordítja.

Azért akartak megszabadulni az épületbe, mert az már nem passzol a portfólióba, valamint már nem várnak jelentős áremelkedést a belvárosban. Az Appeninn azért érdekes, mert nyár óta Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember és kormányfői jóbarát érdekkörébe tartozik a cég. Azt a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. valamint a Konzum PE Magántőkealap együtt vette meg augusztus végén, vagyis 49 százalékos, meghatározó befolyást szerzett benne. Azzal indokolták a vételt, hogy szabályozott ingatlanbefektetési társasággá alakítanák az Appeninnt, és ide összpontosítsák ingatlanbefektetéseiket. Akkor az Appeninn összesen 65 ezer négyzetméter alapterületű ingatlan tulajdonosa volt, eszközértéke meghaladta a 22 milliárd forintot.

A Mérleg utca 4-et az Appeninn még bőven Mészáros előtt, 2012 áprilisában vásárolta meg. A Hvg.hu akkor azt írta, az épület 3720 négyzetméter alapterületű, az 1948-ban épült Hild József tervei alapján. A 2010-ben épületgépészetileg felújított irodaház akkoriban 90 százalékos kihasználtsággal működött.

A CPI Property Group egy Luxemburgban bejegyzett cégcsoport, aminek tulajdonosa a szlovákiai születésű, a privatizáció idején kiemelkedő Radovan Vitek. Magyarországon kívül jelen van Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Franciaországban is. A csoport anyavállalata a Czech Property Investments, a. s. Legfőbb hazai leánycége a CPI Hungary Kft.

(Kiemelt kép: Google Street View)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik