Gazdaság

Ilyen is van: hiába született meg a gyerek, a bank nem vette figyelembe

A lakáshitelesekre, az állami támogatásra számító gyermekesekre több csapda is várhat – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu. Arra azonban kevesen számítanak, hogy bankjuk még a nekik valóban járó szocpol után is elkezd kamatot szedni – utaltak egy megtörtént esetre.

Szóval aki azt gondolja, hogy bankja, ahol a támogatást intézte, alapvetően az ő pártján áll, vita esetén arra törekszik, hogy nehogy elússzon ez az összeg, azt csalódás is érheti. A részletekből egy család meghökkentő kálváriája bontakozik ki:

A házaspár 2008 nyarán vett fel lakáshitelt, ami mellé két gyermek születését is vállalták (akkor még szocpolban bízva). A megállapodás szerint a kölcsön összege az első vállalt gyermekhez kapcsoltan 0,9 millió, a másodikhoz 1,5 millió forint volt. A megelőlegezés maximális időtartama a végleges adásvételi szerződés keltét követő 8 év, azaz 2016. augusztus 6. napja volt. Az első vállalt gyermek határidőn belüli megszületését – ez 2013. május hetedikén volt – követően tíz hónappal „könyvelte el” a bank a kedvezményt. A második gyermek 2016. június 29-én született meg, de a pénzintézet a kedvezményt hitellé alakította át, a bankszámlát pedig meg is terhelte az ezután számított törlesztővel.

Annak ellenére tette ezt a bank, hogy a szülők a rendelkezésre álló 60 napon belül bejelentették a gyermek születését. Nem volt ugyanis hajlandó elfogadni, hogy a gyermek időben megszületett (annak ellenére, hogy a jogosultak ezt jelezték), a számláról minden hónapban igyekeztek beszedni a „törlesztőt”. Végül a békéltető testület mondta ki, hogy az ügyfélnek volt igaza és nem a banknak.

Kiemelt kép: MTI / Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik