Gazdaság

A magyar kivándorlók lehetnek a Brexit nagy vesztesei

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 03. 16:13

Még sok a bizonytalanság, de a változásokkal veszíthetnek a szigetországban élő magyarok.

A Portfoliónak Christian Moreh, a Southamptoni Egyetem kutatója azt mondta, nincsenek pontos adatok az Egyesült Királyságban élő magyarok számáról, ő csak a munkavállalókét 106 ezerre becsülné.

A munkaerőpiaci felmérés (LFS) adatai alapján 83% körülire becsülném az aktívak arányát a munkaképes korú magyar lakosság körében. Ez egy igencsak magas arány, de megfelel a többi közép-kelet-európai friss bevándorló csoportnál is láthatónak.

 

 

A kutató szerint a munkaképes korú magyar munkavállalók 80%-a a 18-35 éves korosztályba sorolható be, a nők és férfiak eloszlása pedig meglepően kiegyensúlyozott és 2016-ban 2000-2700 között gyerek születhetett magyar anyáktól.

2013 óta az Egyesült Királyságba irányuló magyar (és a közép-európai is) bevándorlás folyamatos csökkenést vagy stagnálást mutat, miután 2012-ben felpörgött, amit ő 2010 előtti gazdasági stagnálással, az uniós csatlakozástól elvárt bérnövekedés elmaradásával és a régióbeli országokhoz viszonyított pozícióvesztéssel magyarázott.

Christian Moreh a visszavándorlásról azt mondta, leginkább a fogadó ország körülményei befolyásolják, a magyar nemzetgazdasági mutatók javulása jóval kevésbé hathat a külföldön élők döntéseire, mint a – vélt vagy valós hamis – felfogás az önmegvalósítás vagy következő generáció lehetőségeiről. A népszavazást közvetlenül megelőző kutatások szerint a magyarok minden más csoportnál nagyobb, 50 százalékos arányban tervezték, hogy brit állampolgárságért folyamodnak a következő években, így a kutató nem feltételez nagyarányú visszatérési szándékot.

A magyarokra nézve sajnos komolyabb hatással lehet a Brexit átmeneti folyamata,
mint a lengyel, vagy korábban érkezett közép-kelet-európai bevándorló csoportokra.

Ennek oka, hogy a 2012-2013-ban érkezetteknek a jelenlegi jogszabály szerint öt éves tartózkodást megkövetelő állandó tartózkodási bizonyítvány megszerzése nem garantált, az ezt felváltó státusról pedig még mindig nincs bizonyosság. Szerinte a Brexit-tárgyalások kimenetele legvalószínűbben egy olyan migrációs rendszerhez fog vezetni, amelyben az újonnan érkezett magyarok munkavállalói vízum alapján tudni munkát vállalni, az Egyesült Királyságban tanulni vágyókra pedig a jelenlegi nem-EU-s tandíjakat vetik ki.

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.