Gazdaság

Nagy a baj a Richternél, májkárosító lehet az egyik gyógyszerük

Az európai gyógyszerügyi hatóság (EMA) vizsgálatot rendelt el a Richter egyik zászlóshajójával, az Esmyával kapcsolatban miután a hírek szerint négy, a készítménnyel kezelt betegnél is akut májgyulladást fedeztek fel, hármuknál májátültetésre volt szükség. Az EMA adatai szerint 670 ezer nőt kezeltek mindeddig a nőgyógyászati készítménnyel – írta a vg.hu.

A Richter közben megerősítette a vizsgálat tényét, és mint fogalmaztak: a legnagyobb mértékben együttműködnek a hatóságokkal. A társaság elismeri, hogy valóban 4 esetet jelentettek, ebből 3 májátültetéssel végződött, de a Richter véleménye szerint egyéb tényezők is közrejátszhattak.

Így például más gyógyszerek egyidejű használata, vírusfertőzés vagy a máj egyéb okból történt megbetegedése. Az Equilor szerint egyelőre a Richter sem tudja, hogy a vizsgálat eredményeképpen worst case scenarióban felfüggeszthetik-e a gyógyszert. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője heves tőzsdei reakcióra számít, annak ellenére, hogy csak most indult meg a vizsgálat.

Később a Richter cáfolta, hogy gond lenne a gyógyszerrel:

Richter: az Esmya gyógyszer szedése és a májkárosodás között nincs összefüggés
A gyógyszergyár szerint az eddigi klinikai adatok ezt nem igazolják.

Kiemelt kép: Bogsch Erik, az igazgatóság volt elnöke előadást tartott a Richter Gedeon Nyrt. éves rendes közgyűlésén 2017. április 26-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik