Gazdaság

Rárepül a Mol a közösségi autóbérlésre

A BKK kapta feladatul a szabályozás kidolgozását, a már működő Greengo vezetője arra panaszkodik, hogy kihagyták őket.

Kedden a parlament elfogadta a személyszállítási törvény módosítását, amelynek értelmében a BKK-nak a jövő év első felére ki kell dolgoznia Budapesten a közösségi autóbérlés szabályait – írja az Index. A portál rámutat: a törvény január elsején lépne hatályba, és iparági információk szerint a Mol éppen január elsején indítaná Limo nevű közösségi autóbérlő szolgáltatását.

A közösségi autóbérlés 16 európai nagyvárosban már bevált közlekedési mód, a lényege ugyanaz, mint a Bubi nevű közbringa-rendszernek. Budapesten már van ilyen szolgáltatás, a Greengo – náluk az 5900 forintos regisztrációs díj kifizetése után telefonos applikációval kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebb parkoló autót, amit percenként 65 forintért használhatunk az úti célig, ahol leállítjuk, ott hagyjuk, és a következő bérlő onnan elviheti.

Míg a Greengo elektromos autókat ad bérbe, a Mol az Index információi szerint kétszáz benzines és száz elektromos Volkswagennel indítaná el a szolgáltatását, 66 forintos percdíjjal. Úgy tudni, a főváros a parkolási rendelet módosításával kedvezne a Molnak – jelenleg ugyanis csak zöld rendszámos autókkal lehet ingyen parkolni, ezt úgy módosítanák, hogy a közautók is ingyen parkolhassanak, akkor is, ha benzinesek.

A Greengo vezetője az Indexnek arra panaszkodott, hogy teljesen kihagyták őket a jogszabály előkészítéséből országos és fővárosi szinten is. A jelek szerinte arra mutatnak, hogy nem konszenzusos szabályozás készül. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója azonban azt mondta: még nem tudni, hogy a fővárosi közautó-piacot monopóliumba adják majd, vagy több cég is versenyezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik