Gazdaság

Lehet, hogy megint Tállai miatt csökken az üzemanyag ára?

A mol szerdán 8 forinttal csökkenti a benzin, és 4 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát  – közölte tegnap kora este piaci forrásokra hivatkozva az MTI.  És hogy ezt vajon mennyire indokolják a világpiaci olajárváltozások? November 6-án érte el kétéves csúcsát a mértékadó Brent nyersolaj jegyzése, 10 napja (kisebb ingadozásokkal) esik. De mint az Azénpénzem.hu írta, a csökkenés mértéke nem akkora (alig több 2 dollárnál), hogy óhatatlanul ne merülne fel a gyanú: az intézkedésben szerepe lehetett annak a legalábbis ellentmondásos visszhangnak, ami azt követte, hogy Tállai András „egy telefonnal elintézte”, hogy választókörzetében, Mezőkövesden lejjebb vigye a benzin árát az olajtársaság.

Tállai beletenyerelt a Mol árképző szoftverébe
Ha éppen nem jön a NAV-elnök, akkor a nemzeti olajtársaság kútjainál a konkurencia árait figyelik, kemény előírás, hogy naponta le kell fotózni a szomszédok „totemoszlopait”.

A lépés a portál szerint a piaci bizonytalanság tükrében (továbbra is visszafogják-e a kitermelést a legnagyobbak, ahogy megegyeztek?)  elég meglepő, más összevetésben azonban ahogy feljebb írtuk, gyanús. A 8 forintos tervezett benzinár-csökkenés azért is elég meglepő, mert ritkán fordul elő.  Adódik ezért a kérdést: itt nem a piac alakítja a benzinárakat?

Aportál megemlíti továbbá, hogy a Tállai-ügyről egyebek mellett a Bloomberg hírügynökség is hírt adott: a piaci folyamatokba való hasonló beavatkozásokat szinte egyenes összefüggésbe hozva azzal, hogy Magyarország versenyképessége 101-ik a Világgazdasági Fórum 137 országot felsoroló idei éves jelentésében.

Kiemelt kép: Egy motoros a Mol töltőállomásán Budapesten, a Szentendrei úton 2017. március 23-án. MTI Fotó: Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik