Gazdaság
Budapest, 2017. október 18.
Kisgyermekes fiatalok sétálnak babakocsikat tolva a Városligeti-tó partján az õszi napsütésben. Távolabb a Mûjégpálya épülete.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Kijött, tényleg elengednek 1-1 milliót a nagycsaládosok lakáshiteléből

24.hu
24.hu

2017. 11. 15. 12:16

Szerda reggel ismertették, hogy a kormány miként képzeli el a nagycsaládosoknál a gyermekek után igényelhető hiteltartozás-elengedést. A döntés értelmében a 2018 január elseje után született gyermekekre lehet az 1 milliós elengedést megkapni, méghozzá akkor, ha ez a gyermek legalább a harmadik a családban. A Bankmonitor számításai szerint egy átlagos lakáshiteles esetében a kedvezménnyel bő 10 százalékkal csökkenhet a havi törlesztőrészlet.
Korábban a témában:

Mit kell tudni az új kedvezményről? Először is azt, hogy az intézkedés 2018. január elsejétől lép hatályba, és az ezt követően megszületett gyermekekre vonatkozik a hitelelengedés. A szabályok értelmében mindazok, akik harmadik vagy további gyermeket vállalnak, azoknál a lakáshitelből gyermekenként 1-1 millió forintot engednek el a tartozásból.

Egy-egy milliós ajándék a nagycsaládosoknak - megvannak a részletek
Azok járhatnak jól, akik még csak ezutánra tervezik a harmadik, vagy többedik gyereket.

A leggyorsabban azok tudnak részesedni a kedvezményből, akiknek már van két gyermekük, és 2018-ban születik meg a harmadik csemete (vagy például van 1 gyermekük és jövőre ikreik születnek). Lényeges elem, hogy csak a harmadik és a feletti gyermekekre jár a milliós kedvezmény. Magyarul, ha megszületik a harmadik gyermek, akkor 1 milliót engednek le a jelzáloghitelből és nem 3 milliót. Továbbá, ha 2018 után két gyermek születik és úgy van meg a négy vagy öt gyermek példaként, akkor 2 milliós hitelelengedésre lesznek a szülők jogosultak.

  • A könnyítést már a várandósság 12. hetétől lehet igényelni annál a banknál, ahol a hitelt felvettük.
  • Nemcsak a vér szerinti gyermekre jár a kedvezmény, hanem az örökbefogadottra is, ennek következtében nem is határoztak meg a gyermek életkorára vonatkozó felső korlátot.
  • Az sincs előírva, hogy a gyermeknek esetlegesen otthon kell még laknia. Ilyen formában megengedőbb tud lenni ez a kedvezmény, mint például a CSOK.

Fontos részlet, hogy nemcsak meglévő hitelre (lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelre), hanem a jövőben felvett hitelekre is felhasználható lesz az új lakástámogatási kedvezmény. A rendelet kihirdetését követően csak lakáscélú hitelre lehet majd igényelni a hitelelengedést, a szabad felhasználású jelzáloghitelekre már nem.

A feltételek között kell még megemlíteni, hogy a hitelfelvevőnek legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkeznie, nem lehet köztartozása és a büntetlen előéletet is megkövetelik. Az is kiderült, hogy a hitelelengedést úgy veszik a bankok figyelembe, mintha az ingyenes előtörlesztés lenne, vagyis a gyermekenként 1 millió forint elengedése rögtön a tőketartozást csökkenti.

A portál egy példán be is mutatta, hogy mekkora könnyítést jelent az intézkedés egy családnak.

  • Aki tavaly 8 millió forintos hitelt vett fel 20 évre, az a legjobb esetben 3,5 százalékos kamatot fizet, ami 46,5 ezer forintos törlesztővel egyenértékű.
  • Ha jövőre igénybe veheti a hitelfelvevő az 1 millió tartozás elengedést, akkor a törlesztője 13 százalékkal 40 ezer forintra eshet vissza, és összességében 1,35 millió forinttal fizethet vissza kevesebbet a banknak.

Egy másik példában azt számolták ki, mi történik, ha 5 millió forintos tartozásunk van 20 évre, amit 5 százalékos kamattal törlesztünk. Alapesetben a törlesztőrészlet 33 ezer forint, ami az egy év utáni előtörlesztést követően 21 százalékkal 26 ezer forintra csökken. A teljes visszafizetés ezáltal 1,53 millió forinttal lesz kisebb.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.