Gazdaság

Még kérnek valamit Orbántól a nyugdíjasok

A kormányfő aláírására várnak parlamentjük képviselői.

A Magyarországi Nyugdíjas Parlament képviselői néhány napja Brüsszelben tartották kihelyezett ülésüket. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke közölte, hogy szakértőkkel, civil szervezetekkel és EP képviselőkkel konzultálva áttekintették a Szociális Jogok Európai Pillérével kapcsolatos célkitűzéseket és az aláírásra kész dokumentumot.

Megállapították, hogy a fenti dokumentum tartalma és szellemisége nagy mértékben megfelel a magyarországi nyugdíjas társadalom igényeinek, és érdekeinek.

A nyugdíjas parlament képviselői támogatják Orbán Viktort, hogy a november 17-i Szociális Európai Csúcson Magyarország nevében csatlakozzon az aláíró állam- és kormányfőkhöz.
Állásfoglalásukban kérik, hogy mielőbb ültessék át a dokumentumban foglaltakat a hazai jogrendszerbe, amihez szakmai tapasztalataikat és társadalmi kapcsolatrendszerüket is felajánlják.

Korábban Orbán Viktor tárgyalt Luca Visentinivel, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával, aki később azt mondta, a magyar kormányfő arról tájékoztatta, hogy két feltétellel támogatná a szociális pillért. Az egyik a négy visegrádi ország álláspontjának figyelembevétele, a másik, hogy a szociális pillér 20 alapelvei ne sértsék a már elért eredményeket a tagállamokban.

Luca Visentini szerint a szociális pillér egy intézkedéssorozat, amely az EU polgárainak minimális szintű szociális normákat nyújt, így segíti, hogy csökkenjenek a különbségek a tagállamok között. Az ETUC főtitkára később tárgyalt Takács Szabolcs államtitkárral, aki szerint a szociális pillér céljaival Magyarország egyetért, de azok megvalósításakor a szociális szempontok mellett ugyanolyan fontosnak tartja a gazdaságiakat is.

Koldusbot juthat a vidék nyugdíjasainak: 18 ezer forint/hó
Siralmas lehet az ellátás. A közmunkások mellett az őstermelők és napszámosok is bajban lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik