Gazdaság

Még kérnek valamit Orbántól a nyugdíjasok

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2017. 11. 14. 07:01

A kormányfő aláírására várnak parlamentjük képviselői.

A Magyarországi Nyugdíjas Parlament képviselői néhány napja Brüsszelben tartották kihelyezett ülésüket. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke közölte, hogy szakértőkkel, civil szervezetekkel és EP képviselőkkel konzultálva áttekintették a Szociális Jogok Európai Pillérével kapcsolatos célkitűzéseket és az aláírásra kész dokumentumot.

Megállapították, hogy a fenti dokumentum tartalma és szellemisége nagy mértékben megfelel a magyarországi nyugdíjas társadalom igényeinek, és érdekeinek.

A nyugdíjas parlament képviselői támogatják Orbán Viktort, hogy a november 17-i Szociális Európai Csúcson Magyarország nevében csatlakozzon az aláíró állam- és kormányfőkhöz.
Állásfoglalásukban kérik, hogy mielőbb ültessék át a dokumentumban foglaltakat a hazai jogrendszerbe, amihez szakmai tapasztalataikat és társadalmi kapcsolatrendszerüket is felajánlják.

Korábban Orbán Viktor tárgyalt Luca Visentinivel, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) főtitkárával, aki később azt mondta, a magyar kormányfő arról tájékoztatta, hogy két feltétellel támogatná a szociális pillért. Az egyik a négy visegrádi ország álláspontjának figyelembevétele, a másik, hogy a szociális pillér 20 alapelvei ne sértsék a már elért eredményeket a tagállamokban.

Luca Visentini szerint a szociális pillér egy intézkedéssorozat, amely az EU polgárainak minimális szintű szociális normákat nyújt, így segíti, hogy csökkenjenek a különbségek a tagállamok között. Az ETUC főtitkára később tárgyalt Takács Szabolcs államtitkárral, aki szerint a szociális pillér céljaival Magyarország egyetért, de azok megvalósításakor a szociális szempontok mellett ugyanolyan fontosnak tartja a gazdaságiakat is.

Debrecen, 2017. január 7.
Nagy Sándorné halápi õstermelõ tálcás tojást rak az asztalára. Változatlan, a 2016. év végi áron kínálják a tojást a debreceni piacon.
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Koldusbot juthat a vidék nyugdíjasainak: 18 ezer forint/hó
Siralmas lehet az ellátás. A közmunkások mellett az őstermelők és napszámosok is bajban lesznek.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

John F. Kennedy writes at his desk in his Senate office, ca. 1953-1961. (Photo by © CORBIS/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.