Gazdaság

Tovább növelte bevételét a Magyar Telekom a harmadik negyedévben

A Magyar Telekom Nyrt. növelte bevételét 2017 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, miközben eredménye is javult a Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett jelentés szerint.

A konszolidált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján a távközlési szolgáltató összbevétele 8,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, 155,4 milliárd forintot tett ki. Az emelkedést – az előző negyedévhez hasonlóan – a rendszerintegrációs (RI) és IT-bevételek bővülésével magyarázták, valamint a magasabb készülékértékesítéssel, illetve a mobil adathasználat folytatódó növekedésével. Ugyanezen tényezők hatására 2017 első kilenc hónapjában az összbevétel 6,5 százalékkal 449,4 milliárd forintra nőtt 2016 azonos időszakához képest.

Az adózott eredmény a harmadik negyedévben 19,34 milliárd forint lett, 41,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
Elemzők a cég által közölt konszenzus szerint 13,3 milliárd forint nettó eredményt és 150,0 milliárd forint árbevételt vártak.
A cég közölte, hogy éves árbevételi terve változatlanul 580 milliárd forint.

Az EBITDA (kamatok, adózás és amortizáció előtti eredmény) éves összehasonlításban 12,1 százalékkal 57,2 milliárd forintra növekedett 2017 harmadik negyedévében a magasabb bruttó fedezetnek és megnövekedett egyéb működési bevételeknek köszönhetően. 2017 első kilenc hónapjában 1,6 százalékkal csökkent az EBITDA 2016 azonos időszakához képest, mivel a bruttó fedezet javulását ellensúlyozták a 2016 első negyedévében realizált egyszeri tételek (az Infopark G épület és az Origo eladás) hiánya miatti alacsonyabb egyéb működési bevételek – írták.

Az alaptevékenységeken belül a mobil bevételek 8,5 százalékkal, 85,5 milliárd forintra emelkedtek 2017 harmadik negyedévében a Magyarországon és Macedóniában egyaránt megnövekedett mobil adat-, és telefonértékesítési bevételek, valamint a megszüntetett magyarországi hűségprogram miatti céltartalék-felloldás következtében, amelyek ellensúlyozták a hangalapú bevételek csökkenését. A vezetékes bevételek 3,3 százalékkal, 48,9 milliárd forintra nőttek 2017 harmadik negyedévében a szélessávú internet-, TV-, adat- és készülékértékesítési bevételekben tapasztalt kedvező trendek, illetve a kiskereskedelmi hangalapú bevételek lassuló ütemű esése miatt.
Az RI/IT bevételek 28,4 százalékkal, 19,6 milliárd forintra nőttek 2017 harmadik negyedévében, a növekedés hátterében elsősorban a felgyorsult ütemben Magyarországra érkező EU-források támogatásával megvalósult hardver- és szoftverbeszerezési projektek álltak.

Az egy részvényre jutó hozam 11,95 forintról 46,0 százalékos növekedéssel 17,44 forintra nőtt. A működési eredmény 22,7 milliárd forintról 32,7 százalékos emelkedéssel 30,17 milliárd forintra nőtt.

A jelentés idézi a cég vezérigazgatóját, Christopher Mattheisent, aki kiemelte:

a harmadik negyedévben folytatódott a csoport bevételeinek első félévben tapasztalt jelentős növekedése. Hozzátette: az év hátralévő részére előretekintve arra számít, hogy bár a mobil és a vezetékes szegmensekben indított kezdeményezéseik továbbra is segítik majd az eredmények javulását, ugyanakkor Magyarországon és Macedóniában egyaránt erősödni fog a verseny. Így az idei évre vonatkozó publikus célkitűzéseik változatlanul maradnak.

Az EBITDA-eredményre vonatkozó várakozások továbbra is 182 milliárd forinttal számolnak a tavalyi 187 milliárd forint után. A társaság az idei év után 25 forintos részvényenkénti osztalékot céloz meg, csakúgy, mint 2016-ot követően.
A Magyar Telekom részvényeit a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a papír záróára szerdán 479 forint volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 527, a legalacsonyabb 453 forint volt.

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatója aláírta a kormány és a telekommunikációs cég közötti partnerségi együttműködési megállapodást a Budapest Music Centerben 2014. február 21-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik